Obecný

Divoká kočka - hledaný plakát


portrét

název: Divoká kočka
Latinské jméno: Felis silvestris
třída: Savci
velikost: 70 - 90 cm
závaží: 4 - 5 kg
věk: 6 - 10 let
vzhled: Barva srsti závisí na příslušných poddruzích
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Myš, hnědá krysa, malé obojživelníky
pomazánka: Evropa, Asie, Afrika
původní původ: Afrika (Falzkatze)
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: přírodní lesy
přirození nepřátelé: Jestřáb, orel zlatý, rys ostrovid, vlk
pohlavní dospělost: na konci prvního roku života
páření: Leden - březen
těhotenství: 60 - 70 dní
velikost vrhu: 2 - 5 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o divoké kočce

  • Divoká kočka nebo Felis silvestris popisuje druh dravce, který patří k malým kočkám, který vypadá velmi podobně jako domácí kočka, ale je s ním jen vzdáleně příbuzný.
  • U divokých koček se rozlišuje mezi několika poddruhy.
  • Divoká kočka je domácí v Evropě a také v Asii, Africe a Indii.
  • Evropská divoká kočka původně pocházela ze všech evropských zemí, ale populace prudce poklesla kvůli intenzivnímu lovu a ničení jejich stanovišť. Dnes se divoké kočky opět nacházejí ve Skotsku, na Balkáně, v Itálii, Francii, Belgii, na Pyrenejském poloostrově a dokonce v Německu.
  • Divoká kočka obydlí především husté a dobře strukturované, přírodní a tiché lesy s vysokou zásobou starých stromů.
  • Protože divoké kočky jsou velmi plachými zvířaty, lze je pozorovat jen zřídka.
  • Pokud nebudou lovit, ustoupí do svých úkrytů, které najdou v opuštěných liškových a střešních konstrukcích a dutinách stromů.
  • Divoká kočka vypadá velmi podobně jako šedohnědá domácí kočka, ale její srst se na rozdíl od ní nezdá tak bohatá, ale spíše nezřetelná, aby se vymývala.
  • Na rozdíl od domácí kočky má divoká kočka mnohem křovnatější a kratší ocas, tmavě pruhovanou a na konci vypadající matně. Špička ocasu je vždy tmavě zbarvená.
  • Divoká kočka se také liší od domestikovaného druhu ve své postavě, protože má poněkud dřepou a silnou postavu.
  • Kočky přinášejí na váhu hmotnost až pět kilogramů, kočky jsou o něco lehčí.
  • Ve střední Evropě se divoká kočka živí hlavně myší. V závislosti na poddruhu a stanovišti jsou důležitými zdroji potravy i malí ptáci, králíci, obojživelníci, hmyz a ještěrky, pouze v době potřeby jedí kočky také mrkev.
  • Jako samotář se potuluje po území, které může pokrýt oblast až deset kilometrů čtverečních.
  • Po páření, které se uskuteční nejpozději v březnu, a období březosti až sedmdesáti dnů, porodí samice tři nebo čtyři, zřídka dokonce šest koťat. Starost o matku opouštějí ve věku půl roku.
  • Délka života divoké kočky je maximálně deset let. Zvířata, která žijí v lidské péči, se mohou stát jako patnáctileté domácí kočky. To je však velmi vzácné, protože divoká kočka se vyhýbá lidem a považuje se za velmi obtížné ji skrotit.