Ostatní

Křepelka - hledaný plakát


portrét

název: Křepelka
Latinské jméno: Coturnix coturnix
třída: Ptáci
velikost: asi 16 cm
závaží: 100 - 120 g
věk: 2 - 3 roky
vzhled: hnědo-šedo-černé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore) / eater-eater (granivor)
jídlo: Hmyz, semena
pomazánka: Evropa, Asie, Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: v chráněném podrostu
přirození nepřátelé: Fox, martens, dravých ptáků
pohlavní dospělostse třemi až čtyřmi měsíci
páření: ?
páření: 14 - 21 dní
velikost spojky: 5 - 12 vajec
společenské chování: ?
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o křepelce

  • Křepelka (Coturnix coturnix) je nejmenší druh kuřecího masa a pochází z Evropy, Asie a Afriky.
  • Loví se na mnoha místech kvůli svému masu a vejcím, která jsou považována za pochoutku.
  • Jako jediný stěhovavý pták mezi kuřecími ptáky tráví křepelka chladné období ve svých zimních čtvrtích v severní Africe a Palestině. Na jaře a v létě se vrací do Evropy a Asie, kde se vyskytuje hlavně na otevřených loukách, polích a polích, lesích, stepích a polopouštích.
  • Jako obyvatel půdy upřednostňuje stanoviště s hustými živými ploty a dalšími úkryty a ráda zůstává na vlhkých a hustě osázených plochách.
  • Kvůli silnému pronásledování a ničení jejich stanoviště se křepelka v jejich domovských zemích nyní jen zřídka nachází. V Japonsku je chována jako dodavatel masa a vajec.
  • Perfektně se přizpůsobil člověkem vytvořené krajině, rád zůstal v jetele a obilných polích a je doma i ve výškách až dva tisíce metrů.
  • V jižní Evropě je mnohem běžnější než v severních zemích.
  • Křepelka však není uvedena jako ohrožený druh. Evropské populace se odhadují na téměř 900 000 chovných párů.
  • Křepelka se živí různými semeny, trávami a drobným hmyzem.
  • Křepelka je typická pro všechny postavy kuřecích ptáků. Dosahuje délky těla asi 16 centimetrů a maximální hmotnosti 120 gramů. Rozpětí křídla je asi 35 centimetrů.
  • Kohouti se vyznačují šedohnědým zbarvením peří s oranžovou a černou čarou a bílým límcem a černým hrdlem. Slepice se objevují v písčitohnědé barvě se světle béžovým hrdlem a na horních žlutých podélných pruzích.
  • Rozeznatelné kohoutky Balzschlag jsou slyšeny více než půl kilometru a slepice na ně odpoví jemným hlasem.
  • Na začátku května slepice snáší na zemi šest až deset vajec v mělké prohlubni, která dobře maskuje béžová barva a tmavé skvrny.
  • Vejce se inkubují osmnáct až dvacet dní. Kuřata jsou chovateli hnízd a doprovázejí slepici ihned po vylíhnutí na jejich nájezdy. Nejpozději po 19 dnech mláďata utekají.
  • V divokých křepelkách jsou asi tři roky, ale v zajetí mohou dosáhnout života přes pět let.