Obecný

Sněžná sova - hledaný plakát


portrét

názevFotografie: Sněžná sova
Latinské jméno: Bubo scandiacus
třída: Ptáci
velikost: 50 - 70 cm
závaží: 1,5 - 3 kg
věk: 8 - 15 let
vzhled: bílé peří s hnědými skvrnami
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Lemming, myš, králíček
pomazánka: Rusko, Kanada, Aljaška, Grónsko
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní světlo a soumrak aktivní
habitat: Tundra
přirození nepřátelé: Polární liška
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: ?
páření: asi 30 dní
velikost spojky: 3 - 10 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o zasněžené sovy

  • Sněžná sova nebo Bubo scandiacus popisuje druh v rámci skutečné sovy a úzce souvisí s sova orla.
  • Dosahuje tělesné velikosti až 70 centimetrů a na váze přináší váhu až dva a půl kilogramu, samice jsou výrazně větší a těžší než samci.
  • Existují také jasné rozdíly ve vzhledu mezi pohlavími. Samci mají téměř čistě bílé peří, samice bílé a pokryté tmavými skvrnami, vodorovnými pruhy nebo stuhami.
  • Sněžná sova má černý zobák pokrytý jemným bílým peřím, zlatožlutýma očima a pevně opeřenými nohama. Ty zabraňují potopení ve sněhu a slouží jako tepelná izolace.
  • Stejně jako sova orla má zasněžená sova chlupaté uši charakteristické pro všechny sovy, ale ty jsou slabé a stěží viditelné.
  • Sněžná sova pochází z arktické tundry na Aljašce a také na Islandu, Finsku, Skandinávii a severním Rusku.
  • Pokud je zásoba potravin příliš nízká, často migruje do jižnějších regionů a vyskytuje se také v takových letech v Německu a Nizozemsku.
  • Polární zima může snadno přežít Sněžnou sova, protože je to jediný zástupce sov, který má v letních měsících schopnost uložit do těla až 800 gramů tuku v těle.
  • Hlavní jídlo tvoří lemmings, savci patřící k hrabošům. Sněžná sova také zachycuje další drobné savce, jako jsou myši nebo králíky, jakož i vodní ptactvo a ptarmigan.
  • Její kořist loví zasněženou sovu vždy na otevřeném prostranství jako rašeliniště a vřesoviště, poté, co ji spatřila z nízkého Ansitzwarte.
  • Pokud zasněžená sova zmešká svou kořist za letu, přistane na zemi a chytí svou kořist v běhu.
  • V případě nedostatku potravin se také snaží ukrást malou kořist nebo se pustí do hledání mršiny.
  • Turistické sněžné sovy na jih, mohou být často spatřeny poblíž polí a polí.
  • Zasněžené sovy se spojují do sezónních výšek, i když je také pozorována polygamie.
  • Chovají se na zemi, kde vykopávají dutinu na chráněném a suchém místě.
  • Období rozmnožování a počet vajec závisí na potravě, tj. Zejména na výskytu lemmings.
  • Vejce se inkubují maximálně 34 dnů. Mladí ptáci opouštějí hnízdo nejpozději po třech týdnech, ale rodiče jim dostávají jídlo dalších pět týdnů, než začnou lovit samostatně.
  • Životnost zasněžené sovy v divočině je asi osm, zřídka až patnáct let. V zajetí mohou zasněžené sovy dosáhnout věku až 30 let.
  • V důsledku globálního oteplování se počet akcií neustále snižuje, zejména ve Skandinávii.