Obecný

The Song Thrush - Wanted Poster


portrét

název: Thrush
Další jména: /
Latinské jméno: Turdus philomelos
třída: Ptáci
velikost: 20 - 23 cm
závaží: 60 - 90 g
věk: 7 - 10 let
vzhled: hnědá, olivově zelená a šedá
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: nejlépe hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Létající hmyz, šneci, červi, bobule a semena
pomazánka: Evropa, Severní Afrika, Asie, Austrálie
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Parky, lesy
přirození nepřátelé: Straka, jestřáb, domácí kočka, kuna
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Březen - duben
páření: 12 - 14 dní
velikost vrhu: 3 - 5 vajec
společenské chování: rojení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o písni drozd

  • Drozd zpěvný nebo Turdus philomelos popisuje jeden z drozdů počítaných kolem ptáků, který je rozšířen v mírných pásmech Eurasie.
  • To je domácí v celé Evropě a hodně z Asie a lze jej nalézt jako stěhovavý pták nebo část-šlechtitel ve svých zimních čtvrtích ve středomořském regionu, na Středním východě a v Africe.
  • Drozd zpěvný je rozšířený lesní obyvatel, který dává přednost jehličnatým lesům s vysokými zásobami stříbrných jedlí a smrků, ale vyskytuje se také ve smíšených lesích a občas v listnatých lesích.
  • Dnes se také nachází v lidských sídlech, kde žije v přírodních zahradách, rozlehlých parcích nebo hřbitovech.
  • S výškou těla asi 23 centimetrů a rozpětím křídla 36 centimetrů je drozd písně asi tak velký jako kos.
  • Samice a samci se jen stěží liší svým vzhledem. Peří obou pohlaví je nahoře nahnědlé až tmavě olivově zelené, na hlavě šedavé. Břicho je zářivě zbarvené a úplně poseté tmavě hnědou až tmavě černou skvrnou.
  • Stejně jako kosi, píseň drozdů hledá jen jídlo na zemi. V závislosti na ročním období se skládá z hlemýžďů a červů, hmyzu, bobule, ovoce a semen.
  • Chcete-li rozmělnit šnečí ulity na kamenech a dostat se tak ke své kořisti, drozd písničky vždy vypadal na stejném místě. Na takových místech se často vyskytují velké hromady rozbitých ulic šneků.
  • Mnoho drozdů zpěvů padne za oběť vrabčím jestřábům, jestřábům, hadům, kočkám nebo marťanům.
  • Obvykle se vylíhnou každý rok dvě nebo tři vejce. Hnízda ve tvaru kalichu, která jsou převážně vyrobena z trávy, se vysazuje do živých plotů, keřů nebo do podrostu mladých smrků a uvnitř jsou lemovány hlínou a zeminou.
  • Samice ležely od 3. do 5. března vejce, která se vylíhla asi dva týdny.
  • Kuřata jsou krmena oběma rodiči asi čtrnáct dní. I po opuštění hnízda jsou mladí ještě nějakou dobu závislí na svých rodičích a jimi jsou zásobováni jídlem.
  • Délka života drozdu písně je asi deset let.