V detailu

Vlaštovka - hledaný plakát


portrét

název: Polykat
Další jména: /
Latinské jméno: Hirundinidae
třída: Ptáci
velikost: 10 - 20 cm
závaží: 15 - 25g
věk: 4 - 8 let
vzhled: Barva závisí na druhu, ale charakteristická je dlouhá otakárek
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Mouchy, brouci, larvy, červi
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: vyžaduje skalní stěny jako chovnou oblast
přirození nepřátelé: Orel, sokol, sova orla, vrabec
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Březen - červen
páření: 14 - 18 dní
velikost spojky: 2 - 6 vajec
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o polykání

  • Vlaštovky nebo Hirundinidae popisují více než osmdesát druhů ptáků, kteří jsou považováni za ptáky passerine.
  • Jsou rozmístěny po celém světě a žijí jako stěhovaví ptáci, kteří v říjnu opustí svou domovinu a vyrazí do svých zimních čtvrtí v teplejších oblastech. Během své cesty se vlaštovky pohybují až pět tisíc kilometrů.
  • Mnoho vlaštovek padne za oběť dravcům nebo zemře na studená kouzla nebo bouře.
  • Aby se předešlo silnému vedru, vlaštovky při přejíždění pouští létají během dne mnohem výše než v noci.
  • Ve střední Evropě existují celkem čtyři druhy: vlaštovka obecná, vlaštovka obecná, vlaštovka obecná a vlaštovka obecná. Na podzim se přesouvají do svých zimních čtvrtí v Africe, protože zásoby potravy v jejich vlasti jsou příliš nízké.
  • Všechny vlaštovky sdílejí své usměrněné štíhlé tělo a úzká křídla. Kromě toho mají všechny druhy charakteristický otakárek střední délky, krátký zobák a něžné nohy.
  • Vlaštovky se stávají mezi deseti a dvaceti centimetry dlouhé a jsou obvykle nenápadně šedé nebo hnědé barvy na horní straně, zatímco břišní strana od Schnabelansatz po ocas je u mnoha druhů bílá nebo jasně žlutá.
  • Vlaštovky se živí hlavně létajícím hmyzem, který zachytí ve vzduchu. Mezi jejich potravinové zdroje patří také červi a hmyz žijící v půdě.
  • Na jaře se vlaštovky vracejí do své vlasti, aby se rozmnožily.
  • Jako hnízdiště preferují vlaštovky valy a dobře chráněné oblasti pod střechami.
  • Hnízdo staví vlaštovky hlavně z hlíny, Körpersekretenu a slámy. Vzhledem k silnému poklesu přírodních mokřadů dnes vlaštovky našly na mnoha místech málo hlíny, aby položily svá hnízda.
  • Středoevropské vlaštovky se chovají od dubna do května na spojku mezi dvěma a šesti vejci, běžně se vyskytují dva roční plošky.
  • Mladí ptáci se líhnou po průměrných dvou týdnech a zůstanou mezi 3 a 4 týdny v hnízdě, kde jim oba rodiče dostávají potravu.
  • Mnoho vlaštovek padá na vrabce, sovy orla a jestřáby.
  • Délka života vlaštovek je maximálně osm let.