Ostatní

Seal - Wanted Poster


portrét

název: Pečeť
Další jména: Pinniped
Latinské jméno: Pinnipedia
třída: Savci
velikost: 1 - 6m
závaží: do 3800 kg
věk: 25 - 40 let
vzhled: šedivá kůže
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Ryby, raky, tučňáci
pomazánka: Arktida, Antarktida
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Pobřežní oblasti
přirození nepřátelé: Lední medvěd, žralok, velryba
pohlavní dospělost: asi 4 - 5 let
páření: Březen - duben
těhotenství: 10 - 14 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: seskupené
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o pečeti

  • Tuleni jsou název skupiny přibližně 30 druhů savců, kteří primárně žijí ve vodě.
  • Vyskytují se hlavně v polárních a subpolárních oblastech po celém světě, některé druhy také v mírných pásmech. Těsnění jsou dokonale přizpůsobena životu v těchto drsných povětrnostních podmínkách a ledové vodě.
  • V rámci skupiny tuleňů se rozlišuje mezi ušními ucpávkami, psími tuleni a obrovskými mrožemi dlouhými až šest metrů. Nejmenší exempláře jsou však dlouhé jen něco málo přes metr. U mnoha druhů jsou samci mnohokrát větší než samice.
  • Allen utěsňuje torpédovou postavu krátkým ocasem, silným krkem a sotva nasazenou lebkou a čtyřmi ploutvemi.
  • Všechna těsnění jsou mořští tvorové a tráví většinu svého života ve vodě. Vzhledem k tomu, že se musí vracet do půdy, aby pářili a vychovávali mláďata, těsnění zůstávají vždy v pobřežních vodách.
  • Přestože uši tuleňů ustoupily, zvířata stále mají vynikající ucho. Ve vodě také těží z velkých a mírně vystupujících očí, s nimiž mohou na velké vzdálenosti vidět.
  • Jako masožraví predátoři se tuleň živí především rybami, korýši, hlemýždi, chobotnicemi, krillemi, menšími tuleni a tučňáky. Jejich kořistná zvířata sledují těsnění pod vodou na velké vzdálenosti tím, že snímají změny proudu prostřednictvím svých vysoce citlivých vousů.
  • Několik centimetrů silná vrstva tuku pod kůží umožňuje, aby těsnění vydržely nízké teploty ve vodě a na souši a bez problémů přežily delší období nedostatku potravin.
  • Těsnění dýchají přes plíce, a proto je třeba v pravidelných intervalech plavat na vodní hladinu. Můžete se však dostat bez dechu až na dvě hodiny a ponořit se do hloubek přesahujících tisíc metrů.
  • Těsnění jsou velmi společenská zvířata, která žijí většinou ve velkých koloniích tisíců exemplářů. Obzvláště v období páření a chovu mláďat se ženy nacházejí ve velkém, kterému dominují dominantní mužské harémové obvazy na pobřeží.
  • Chlapci se rodí s hustým a měkkým kabátem, který je chrání před chladem, který s věkem postupně ztrácí. Protože srst mladých tuleňů v minulosti byla velmi vyhledávaná, došlo od 19. století k krutému masovému zabíjení, které bylo možné přivést teprve před několika lety pomalu pod kontrolu. Navzdory přísným zákazům dovozu tuleňů z tuleňů v mnoha zemích, včetně EU, jsou statisíce zvířat každoročně stále brutálně zabíjeny a jejich kůže se mění na luxusní zboží.
  • Lidé jsou zdaleka nejzávažnější hrozbou tuleňů a pečeti jsou také oběťmi dravců, jako jsou žraloci, kosatky, lední medvědi a větší druhy tuleňů, jako jsou leopardí tuleň.
  • V závislosti na druhu mají tyto mořští savci v přírodě délku života třicet až maximálně čtyřicet let.