Volitelný

Červený lesní mravenec - hledaný plakát


portrét

názevObrázek: Červený lesní mravenec
Další jména: /
Latinské jméno: Formica rufa
třída: Hmyz
velikost: 5 - 7 mm (zaměstnankyně), 9 - 11 mm (královna a drony)
závaží: ?
věk: ?
vzhled: černé břicho a hlava, červený pas
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, medovice, hmyz, pavoukovci
pomazánka: Evropa, Asie, Severní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: preferuje slunná místa na okraji lesa
přirození nepřátelé: Obojživelníci, zelený datel, pavouci
páření: Květen až červen
velikost kolonie: až 2 miliony jednotlivců
společenské chování: stavba státu
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o mravenci červeného lesa

  • Červený lesní mravenec nebo Formica rufa popisuje mravence uvnitř Hymenoptera, který je původem z velké části střední a severní Evropy, Asie a Severní Ameriky.
  • Žije v jehličnatých a listnatých lesích, které mohou být zarostlé různými druhy stromů.
  • Na slunných okrajích lesa a rádi, že mravenci červeného lesa staví větve, smrkové jehly a další rostlinný materiál na svých velkých mravencích, které mohou být obývány až dvěma miliony jedinců.
  • Mravenčí kopce slouží zvířatům jako skladovací nádrž i jako místa rozmnožování. V široce rozvětvených komorách a pasážích, které pokračují částečně pod zemí, jsou vejce položena a larvy jsou chráněny před dravci.
  • Pod mraveništěm přežije celá kolonie chladné zimní měsíce. Chodby jsou navrženy tak, aby žádná voda nemohla proniknout a malé poškození bylo možné opravit v krátkém čase.
  • Při hledání potravy se mravenci červeného lesa nikdy nepřesunuli o padesát metrů od budovy. Sledují mravenčí stezky, které jsou označeny feromony.
  • Mravenec červeného lesa se živí housenkami a jinými larvami hmyzu, medovinou různých druhů louse a různým hmyzem, mrkvou a rostlinnými šťávami. Protože mnoho z jejich potravinových zdrojů je považováno za lesní škůdce, je mravenec červený považován za velmi užitečný a významně přispívá k ekologické rovnováze jejich stanoviště.
  • Zároveň slouží jako důležitý zdroj potravy ptákům, pavoukům, obojživelníkům a hadům.
  • Dělníci mají délku od pěti do sedmi milimetrů a mají krátká křídla a zakrnělé genitálie. Královny jsou dlouhé až jedenáct milimetrů a jsou bezkřídlé.
  • Tělo červeného lesního mravence se skládá z štíhlého předního těla a zakulaceného břicha se dvěma zúženými končetinami mezi nimi, které umožňují maximální pohyblivost.
  • Břicho, nohy a hlava se objevují v tmavě hnědé barvě, zbytek těla je intenzivně zbarven červeně.
  • V rámci výrazné společenské struktury kolonie jsou za reprodukci zodpovědné pouze královny a od března trvale snášejí vejce.
  • Samci umírají ihned po páření, mladé královny semeno ukládají do tzv. Semenného sáčku.
  • Začnou nový stát nebo napadnou mravenčí kolonie, zabijí královnu a převezmou svou roli.