Volitelný

The blackcap warrior - Wanted poster


portrét

název: Blackcap warbler
Další jména: /
Latinské jméno: Sylvia atricapilla
třída: Ptáci
velikost: 13 - 15 cm
závaží: 15 - 20 g
věk: 5 - 8 let
vzhled: šedivý peří, pes s černým hřebenem, žena s červenohnědým hřebenem
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: nejlépe hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Bobule, ovoce, nektar a hmyz
pomazánka: Evropa
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: preferuje pobřežní lesy a parky bohaté na vegetaci
přirození nepřátelé: Jestřáb, jestřáb, kuna
pohlavní dospělost: o druhém roce života
páření: Duben - květen
páření: 10 - 14 dní
velikost vrhu: 3 - 5 vajec
společenské chování: ?
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o blackcapu

  • Blackcap nebo Sylvia atricapilla popisuje ptáka, který je rozšířený ve střední Evropě.
  • Stejně jako všichni zástupci z rodu pěvců je i černá čepice přiřazena k ptákům kolemjdoucím.
  • Obývá celou Evropu s výjimkou severní Skandinávie, nejsevernějších oblastí Velké Británie a Islandu.
  • Pěnice černohlavá kladou malé nároky na jejich stanoviště, a proto se vyskytuje v lužních lesích, listnatých keřích a smíšených lesích, jakož i v městských parcích, polopřirozených zahradách a hřbitovech se stromovou pokrývkou.
  • Pro šlechtění si černá čepice vybere polostínná místa. Přímému slunci a suchu se obecně vyhýbají i oblasti bez husté vegetace.
  • V závislosti na distribuční oblasti je černá čepice migrujícím nebo částečným migrantem. Zimní oblasti jsou v Africe a na atlantickém pobřeží Evropy. Mnoho severoevropských populací se převaluje ve Středomoří nebo dokonce ve střední Evropě.
  • Blackcap je maximálně šest palců dlouhý, dosahuje rozpětí křídel asi dvacet centimetrů a váží v průměru osmnáct až dvacet gramů na stupnici.
  • Peří černé čepice se objevuje v šedivém tónu, na zádech tmavě šedá a na břiše nazelenalá.
  • Muži a ženy se snadno odlišují barvou své tužky. U dospělých samců je černá, u samic a mladých ptáků je červenohnědá.
  • Blackcap se v závislosti na ročním období živí květinami a nektarem, ovocem a bobulemi, jakož i hmyzem, jejich larvami a pavouky.
  • Samci a samice se spojují na období monogamních ročních období. Samci začnou hnízdit dříve, než dorazí jejich ženy.
  • Hnízda ve tvaru pohárku je zabudována do živých plotů a jiných keřů nebo do mladých stromů.
  • Samice vylíhnou asi pět týdnů pět vajec. Mladí ptáci slibují ve věku dvou týdnů.
  • Jelikož je blackcap považován za velmi flexibilní a přizpůsobivý, zásoby jsou do značné míry stabilní. Obzvláště ve střední Evropě, kde se dnes mnoho populací hibernauje, je černá čepice velmi běžná. Jen v Německu se populace odhaduje na více než tři miliony chovných párů.