Obecný

Slavík - hledaný plakát


portrét

název: Slavík
Latinské jméno: Luscinia megarhynchos
třída: Ptáci
velikost: 12 - 15 cm
závaží: 25-30g
věk: 4 - 8 let
vzhled: nahnědlá peří
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: převážně hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Hmyz, bobule, pavouci
pomazánka: Austrálie, Asie, Evropa, Afrika (hibernace)
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: Lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Duben - květen
páření: asi 14 dní
velikost spojky: 3 - 6 vajec
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o slavíku

  • Slavík nebo Luscinia megarhynchos popisuje ptáka, který patří do skupiny ptáků passerine.
  • Slavík jako stěhovavý pták tráví teplé období ve svých preferovaných chovných oblastech, které sahají téměř po všech evropských zemích po Sibiř a Střední východ. Na podzim tito ptáci odcházejí ze své vlasti, aby strávili zimu v tropických zónách Afriky. Prostřednictvím naturalizace se slavík dnes také nachází v Austrálii.
  • Žije převážně v lužních lesích, s keři hustě vegetovanou krajinou, okraji lesů a mokřadů v nížinách a jen stěží se vyskytuje ve vysokých nadmořských výškách středních nebo vysokých hor. Slavík rád pobývá ve veřejných parcích, v zahradách a na hřbitovech. Oblíbenými atrakcemi jsou také stanoviště s blízkými vodními zdroji.
  • Nicméně, to bylo přemístěno z mnoha měst, kvůli příliš čisté a řídce vysazené zahrady a parky, protože slavík potřebuje tlustý křoviny, kde najde dostatečné úkryty a chráněná místa rozmnožování v podrostu.
  • Slavík je známý svou mimořádně melodickou hudbou, rozdělenou do několika stanzových písniček mužů, které znějí jak během dne, tak v noci.
  • Tento pták je však velmi nevýrazný. Peří se objevuje v různých červeno-žlutých odstínech hnědé, přičemž nejsou patrné žádné rozdíly mezi muži a ženami. Břicho je mnohem světlejší a zabarvené do šedavě hnědé.
  • Slavík dosáhne tělesné délky asi šest palců a maximální hmotnosti 30 gramů, což činí asi velikost vrabce domácího.
  • Mladí ptáci se podobají robinům kvůli jejich peří, ale jejich velikost usnadňuje jejich rozlišení.
  • Začátkem dubna se slavíci postupně vracejí domů ze svých zimních čtvrtí a začnou stavět hnízda, která se vysazují těsně nad zemí v hustých listech keřů a keřů.
  • V květnu se ukládá maximálně šest olivově hnědých vajec. Kuřata se líhnou po dvou týdnech a hnízdo opustí po dalších jedenácti až dvanácti dnech, ale jejich rodiče je krmí další dva týdny.
  • Slavíci se živí především hmyzem a jejich larvami, ale také pavouky a červy. Na konci léta a na podzim jsou plody a bobule také důležitými zdroji potravy pro slavíka.
  • Odlesňováním a péčí o zahrady a parky v přírodě se zdecimuje mnoho důležitých chovných oblastí slavíka. Přesto se evropská populace odhaduje na několik milionů chovných párů.