V detailu

Modřín - hledaný plakát


portrét

název: Lark
Další jména: Lví tygr
Latinské jméno: Alaudidae
třída: Ptáci
velikost: 14 - 19 cm
závaží: ?
věk: 4 - 10 let
vzhled: v závislosti na druhu
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore) / eater-eater (granivor)
jídlo: Brouci, červi, pavouci, semena
pomazánka: Evropa, Asie a Afrika
původní původ: pravděpodobně Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nejlépe otevřené krajiny
přirození nepřátelé: Fox, vrána, jestřáb, vrabec
pohlavní dospělost: o věku dvou let
páření: Duben - červen
páření: 10 - 14 dní
velikost vrhu: 2 - 6 vajec
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o modřínu

  • Vnoučata nebo Alaudidae popisují více než devadesát druhů druhů uvnitř zpěvných ptáků, kteří jsou považováni za ptáky passerine.
  • Žraloky jsou rozšířené v Evropě, Asii a Africe, přičemž většina druhů pochází z Afriky.
  • Všechny modříny jsou kamuflážní peří a jejich zvláštnost, v letu jasně slyšitelný triller a twitter spolu.
  • Pouze příležitostně zpívají modři, když sedí na zemi nebo v čekárně.
  • V závislosti na druhu jsou larvy stejně velké jako pěnkavy nebo špačci, mají relativně velká křídla, kulaté tělo a špičatý zobák.
  • Jezera jsou převážně na zemi a lze je nalézt v otevřené krajině, jako jsou louky, obdělávaná půda, pastviny a štěrkové jámy.
  • Skvrnité a pruhované peří v různých odstínech hnědé ztěžují rozlišení mezi různými druhy modřínů.
  • Ve střední Evropě se za nejrozšířenější druh považuje skylark nebo Alauda arvensis.
  • Je vysoká asi osmnáct centimetrů, její peří je světle hnědé a poseté černými pruhy.
  • Samci jsou výrazně větší a těžší než samice.
  • Na zemi se mrakodrap pohybuje v krku.
  • Pokud samec zpívá ve vzduchu, může být téměř nehybný s roztaženým letovým peřím a lehkými křídly bít několik minut.
  • Skylark pochází z téměř celé východní a severní Evropy, stejně jako na Sibiři a v Asii do Japonska.
  • Jako účastník tráví chladné zimní měsíce ve Středomoří a severní Africe. V mírných zimách však zůstávají ve své vlasti.
  • Navzdory dramatickému poklesu počtu obyvatel v důsledku ničení biotopů jsou skylarky a další druhy modřínů stále často vidět. Problémem je zintenzivnění zemědělství, které zdecimuje nabídku hnízdních možností.
  • Jezera se živí pavouky, žížaly a hmyzem na jaře a v létě a vegetariány na semenech, sazenicích a listech v zimě.
  • Většina modřínů se spojuje do monogamních ročních období, ale mnoho párů se po zimě opět ocitne.
  • V dubnu leží samice v půdním žlabu mezi dvěma a šesti vejci, ze kterého se kuřata líhnou již po dvou týdnech.
  • Skylarks často vylíhnou dvě nebo tři spojky za sezónu. Mladí ptáci jsou samostatně výdělečně činní už po jednom měsíci.
  • Pokud se modříny nestanou kořistí lišek, vrána ptáků, koček a jiných predátorů, mohou žít do deseti let.