V detailu

Impala - hledaný plakát


portrét

název: Impala
Další jména: Černá pata antilopy
Latinské jméno: Aepyceros melampus
třída: Savci
velikost: až 1,5 m délky těla
závaží: 40 - 60 kg
věk: 5 - 15 let
vzhled: nažloutlý červeno-hnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Tráva, listy
pomazánka: Východní Afrika
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: Suchá savana
přirození nepřátelé: Hyena, lev, krokodýl
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Květen
těhotenství: 180 - 200 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Impale

  • Antilopa Impala nebo ocasní paty popisuje druh antilopy v Aepycerotinae, který je původem z afrického kontinentu.
  • Distribuční oblast těchto kohort se rozprostírá přes velké části východní Afriky do Jižní Afriky. Kromě Keni, Zimbabwe, Botswany a Zambie se Impala nachází také v Tanzanii a Mosambiku. Tam bydlí v menších stádech a obývá suché savany a bush a lužní lesy, vždy v bezprostřední blízkosti větších vodních děl.
  • Impala má štíhlou a půvabnou postavu, má velmi dlouhé nohy a je proto velmi rychlým a obratným běžcem a vynikajícím skokanem.
  • Počítá se s výškou ramene asi půl metru a délkou těla asi jeden a půl metru k malému druhu antilopy. Impala váží až 60 kilogramů, samci jsou výrazně těžší než samice.
  • Pouze babky mají spirálovitě tvarované rohy, které jsou ohnuty do strany a jako S a mohou být dlouhé až devadesát palců.
  • Srst se objevuje v zářivě nažloutlé červenohnědé barvě a na ventrální straně je vždy bílá. Černá značka na zadní straně se nazývá úhoř úhoře. Název Antilopa černohlavá pochází z černých chomáčků vlasů, které nesou impaly přes poutě zadních nohou.
  • Impalas jsou přežvýkavci a živí se trávou, listy a plody.
  • Ženský impalas a jejich koťata jsou seskupena do malých hejn asi padesáti a méně často až stovky zvířat vedených samcem, tzv. Leitbock. Toto se střídá každých sedm nebo osm měsíců, když nový muž vyzve vůdce a bojuje o nadvládu.
  • Páření probíhá v květnu po období dešťů.
  • Po přibližně osmiměsíčním těhotenství kráva porodí jediné mládě, které poprvé tráví mimo stádo a matka je v pravidelných intervalech navštěvuje pouze pro kojení. Starší telata žijí v malých skupinách uvnitř stáda, aby mezi sebou bojovala a vycvičila si vytrvalost ve hrách.
  • Mnoho pijáků padne za kořist krokodýlům při pití na vodních bodech. K dravcům patří hyeny, lvi a leopardi.
  • Impalas může dosáhnout života až patnáct let.