Obecný

Hyena - hledaný plakát


portrét

název: Hyena
Latinské jméno: Hyaenidae
třída: Savci
velikost: do 150 cm (délka trupu)
závaží: 20 - 50 kg
věk: 10 - 40 let
vzhled: hnědočerný kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, ovoce, rostliny, drobní savci
pomazánka: Afrika, Asie
původní původ: pravděpodobně Afrika
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Savannah, polopoušť
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: od tří let
páření: po celý rok
těhotenství: 90 - 100 dní
velikost vrhu: 1 - 4 mláďata
společenské chování: Sbalte zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o hyeně

  • Hyeny jsou původem z mnoha afrických a asijských zemí a jsou rozděleny do čtyř druhů.
  • Nejznámějším druhem je jižní roh Afriky, kde německá pastevecká hyena hrozí vyhynutím.
  • V závislosti na druhu je srst hyeny hnědá, pruhovaná nebo převážně černohnědá.
  • Ačkoli hyeny jsou vzhledově velmi podobné psům, patří do rodiny Schleichkatzen.
  • Hyena je všežravec, který se živí mršinou i rostlinnými částmi, vejci, ovocem a čerstvě ulovenou kořistí. Díky jejich velmi silným čelistem a extrémně ostrým zubům se hyeny také dokáží kousnout skrz kosti. Konzumují proto téměř všechny části zvířete a jsou považováni za supy nejvýznamnějším úlovkům v pouštních oblastech Afriky.
  • Nejmenší druh hyeny, Země Vlk, se živí výhradně termity, a proto má chrup, který se výrazně liší od svých příbuzných.
  • Postava hyeny je obzvláště patrná díky skloněnému zádům, který se během vývoje vyvíjel s postupným prodlužováním předních nohou. Vyšší ramena dávají její postavě hrbatý pohled a nutí ji chodit trochu nemotorně.
  • To však podvádí skutečnost, že jsou vynikajícími a rychlými lovci, kteří také mohou zabíjet velkou hru. Jako převážně noční dravci obvykle zabíjejí kořistná zvířata během několika sekund a krájejí si břicho ostrými zuby.
  • Hyeny často musí postoupit svou kořist větším predátorům, zejména lvům, protože je nemohou bránit proti větším konkurentům. V určité vzdálenosti čekají na to, co lvi zanechávají, a pak si pomáhají zbytkům.
  • Hyeny mají málo přírodních predátorů. Pokud jsou však napadeni většími predátory, leží na zemi nehybně a nehybně a zůstávají v této poloze, dokud útočník neztratí zájem.
  • Hyeny žijí ve smečkách a během dne ustupují v jeskyních, které si sami nestaví, ale přebírají od jiných zvířat. Ve skupině je pevný společenský řád, který zabraňuje svévolné reprodukci.
  • Páření není vázáno na konkrétní roční období a probíhá bez typických kočičích kousnutí nebo výkřiků. Vrh obvykle sestává ze dvou nebo tří mláďat, které tráví téměř dva roky v péči své matky.
  • Hyeny se za normálních okolností vyhýbají lidem, a proto pro ně představují malé nebezpečí. Pouze v oblastech, kde dochází k nedostatku potravy, některá zvířata napadají člověka. Jsou-li mladé hyeny vychovány lidmi, jsou obvykle velmi milující, ale svými výraznými gebissy také nebezpečnými domácími zvířaty.
  • Při maximální délce života čtyřiceti let se hyeny stávají výrazně staršími než jejich blízcí příbuzní, velké kočky.