Informace

The Gazelle - Wanted Poster


portrét

název: Gazelle
Latinské jméno: Gazelly
třída: Savci
velikost: 100 - 150 cm
závaží: 35 - 70 kg
věk: 7 - 12 let
vzhled: hnědá srst, bílé břišní dno
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Tráva
pomazánka: Afrika, Asie
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den nebo noc (v závislosti na druhu)
habitat: Stepní, polopoušť
přirození nepřátelé: Lev, hyena, vlk
pohlavní dospělost: o druhém roce života
páření: ?
těhotenství: asi 6 měsíců
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Stádo zvíře
Od zániku: Ne (v závislosti na druhu)
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o Gazelle

  • Gazely jsou africká a asijská rohatá zvířata patřící do čeledi přežvýkavců a rozdělená do patnácti druhů v závislosti na jejich distribuční oblasti. Ve skupině gazel se rozlišují tři rody s Gazellou, Eudorcasem a Nangerem.
  • Gazely pocházejí ze západní a severní Afriky, Arabského poloostrova, Blízkého východu a střední Asie a Indie a nacházejí se v otevřené krajině, jako jsou písčité pouště, louky a pastviny, suché stepi, skalní pouště, savany stromů a neúrodná horská krajina.
  • Gazely dosahují velikosti jelenů a mají štíhlou postavu s drobnými a dlouhými nohami a trojúhelníkovými kopyty. Rohy se objevují v rýhované a mírně zkroucené podobě, přičemž muži jsou výrazně výraznější než samice. Všechny druhy mají společnou nahnědlou srst, bílé břicho a bílou kýlu.
  • Oči gazel jsou nápadně velké, mírně vystupující a umožňují zvířatům pozorovat velkou krajinu na velké vzdálenosti. Její sluch a čich jsou také vynikající.
  • Gazely jsou převážně jednodenní býložravci a po sezónní migraci dlouhodobě hledají zdroje vody a potravin. Během dlouhých cest se jednotlivé skupiny spojí se stádami až několika tisíc zvířat. V období dešťů se tato obrovská stáda opět rozpustí v menších spolcích, které podléhají přísnému meznímu pořádku. Mohou být vytvořeny ze smíšených skupin nebo sestávat pouze ze žen nebo mužů. Některé gazely také žijí jako samotáři.
  • Gazely spolu komunikují pomocí vrtání krátkým ocasem.
  • V období páření muži obvykle zabírají své vlastní území, které brání před konkurencí. Její drsné zvuky ji produkují vyfukováním nosu. Mohou být slyšet jako chrápání a bleach, často jako lidské chrápání zvuky.
  • Gazely jsou extrémně robustní zvířata, dokonale přizpůsobená extrémním povětrnostním podmínkám jejich stanovišť. V horkých pouštních oblastech jsou jedinými zvířaty, která se volně pohybují během poledního vedra, zatímco jiné druhy jsou zcela necitlivé na mráz.
  • V závislosti na druhu a lokalitě mají gazely různé predátory, jako jsou hyeny, vlci a šakani, stejně jako lvi, gepardi a leopardi. Zřídka jsou mladé gazely také zajaty orly.
  • Útěk před útočníkem se gazely pohybují vpřed vysokou rychlostí as charakteristickým odrazovým skokem a zvedají ze země současně se všemi čtyřmi nohama.
  • Vzhledem k intenzivnímu lovu jejich srsti je mnoho gazel klasifikováno jako ohrožené druhy. To platí především pro gazely, které pocházejí z Afriky a Asie. Na druhou stranu jsou v Arábii uctívána muži pro jejich půvabný vzhled.