Obecný

Netopýr - hledaný plakát


portrét

název: Bat
Latinské jméno: Microchiroptera
třída: Savci
velikost: až 12 cm
závaží: 5 - 200 g (v závislosti na druhu)
věk: 5 - 25 let
vzhled: černá křídla, srst většinou lehčí
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Ovoce, hmyz, včelí pyl
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: u lesa
přirození nepřátelé: Fox, kočka, sova, kuna
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Srpen až říjen
těhotenství: 50 - 65 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o pálce

  • Netopýři popisují skupinu savců a počítají se jako netopýři do rodiny netopýrů.
  • Netopýr je považován za jediný známý savec, který může létat, a je jediným létajícím obratlovcem kromě ptáků.
  • Netopýři se nacházejí na všech kontinentech kromě polárních oblastí, vzdálených ostrovů a Antarktidy. Na celém světě existuje asi 780 druhů, které jsou rozděleny do několika podskupin. Ve střední Evropě pochází asi třicet druhů netopýrů.
  • Netopýři dávají přednost teplým regionům a nacházejí se především ve vzdálených, nedotčených stanovištích. Během léta hledají úkryty ve sloupech, opláštění nebo podkroví tichých budov, jako jsou kostely nebo stodoly během dne. Pro hibernaci ustoupí do jeskyní, dutých stromů nebo opuštěných tunelů.
  • Na rozdíl od ptáků netopýři nemají křídla v pravém slova smyslu, ale rozšířené kosti prstů, které jsou spojeny napjatou letovou kůží. Tělo těchto savců je skvělé pro létání, ale netopýři se úplně nemohou pohybovat ani sedět jiným způsobem. Pokud chce netopýr odpočívat, musí se držet větev nebo skalního výklenku a viset hlavou dolů.
  • Netopýři jsou všemocní predátoři, kteří se živí hlavně různými druhy hmyzu, ale také ovocem, květinovým nektarem a pylem. Jejich image upíří sání krve potkává jen několik druhů netopýrů pocházejících z Jižní Ameriky, kde slouží jako zdroj potravy krev savců, ještěrek a ptáků.
  • Protože netopýři jako noční zvířata nevidí svou kořist jen stěží, jsou vybaveni vysoce specifickým detekčním systémem. Tímto způsobem mohou vnímat signály jako ozvěnu jejich zvuků, což naznačuje, že v jejich trajektorii jsou zvířata kořisti. Chytají hmyz pomocí své létající kůže a zřídka chytají ústa. Zvuky, které vedou k jejich oběti, nejsou lidským uchem vnímatelné tím, že jsou v ultrazvukovém frekvenčním rozsahu.
  • Evropští netopýři se spojují těsně před začátkem hibernace. Na jaře zrají vajíčko samice a jsou oplodněny reaktivovaným spermatem, které v těle přežilo zimu. Po období těhotenství v průměru dva měsíce rodí ženy obvykle jen jedno dítě.
  • Těhotné ženy a nové matky tvoří kolonie na jaře a sdílejí společné prostory, kde se mladí rodí a chovají. Po několika měsících může potomek lovit samostatně bez podpory matky.
  • Přirozenými dravci evropských netopýrů jsou kočky, sovy a tuňáci. Zničení jejich přirozeného prostředí člověkem však představuje největší nebezpečí pro jejich existenci.