Obecný

Modrý tit - profil


portrét

názevFotografie: Blue tit
Latinské jméno: Cyanistes caeruleus
třída: Ptáci
velikost: 10 - 12 cm
závaží: 7 - 10 g
věk: 2 - 3 roky
vzhled: žluto-modro-bílé peří
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Bobule, ořechy, hmyz
pomazánka: Asie, severní Afrika, Evropa
původní původ: Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Lesy
přirození nepřátelé: Draví ptáci, marťani
pohlavní dospělost: s prvním rokem života
páření: Leden - březen
inkubační doba: 15 dní
velikost spojky: 8 - 15 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o modré kozy

  • Blue tit popisuje druh v rodině prsa a je jejich nejmenším zástupcem v Evropě.
  • Obývá lesy, nejlépe s mnoha duby a buky, stejně jako parky a zahrady ve městech. Blue Tit je původem z Evropy, stejně jako na Kanárských ostrovech, v Asii a částech severní Afriky a žije převážně jako stálý pták.
  • S délkou těla nepřesahující dvanáct centimetrů a hmotností asi deset gramů je modrá sýkorka sotva poloviční než velikost vrabce obecné.
  • Modrá prsa často žijí blízko lidí a jsou vítanými zahradními ptáky.
  • Modrá prsa jsou snadno určována výrazným a barevným vzorem jejich peří. Kromě žlutého břicha, jasně modrých křídel, ocasního peří a kapoty a olivově zelené zadní části mají také výraznou černobílou masku na obličej. Modré kozy jsou považovány za jediné ptáky v Evropě se žlutým a modrým peřím.
  • Také charakteristická zpěvačka s bell-clear trill a otravování, které vydávají ve vzrušení a agresi, jsou modrá prsa snadno rozpoznatelná.
  • Chovají se hlavně v jeskyních stromů zanechaných datli, ve speciálních umělých hnízdních boxech s malými otvory a často dokonce i v poštovních schránkách.
  • Modré kozy vychovávají pouze jeden mláďat ročně, ale může to být až dvanáct mláďat. Samice se chovají od začátku května do konce června. Kuřata se líhnou po čtrnácti dnech a zůstávají v hnízdě další dva až tři týdny. Po období rozmnožování se samice a samci opět vydali na cestu.
  • Modrá prsa se živí především malým hmyzem, jako jsou mšice, larvy a pavoukovci, které vybírají z listů a konců větví. Často sledují, jak visí vzhůru nohama na větvích a jejich krátký zobák zasahuje ještě méně exponované oblasti. Od podzimu jsou důležitými zdroji potravy ořechy a semena, plody a ovoce. Rádi také přijímají jídlo nabízené lidmi ve formě jader a semen zabudovaných do tuku.
  • Navzdory své malé velikosti jsou modrá prsa sebevědomí ptáci, kteří se v místech krmení křičí proti jiným druhům ptáků a často je dokonce vyhánějí. Zejména v zimě se vyskytují na krmných místech ve větších skupinách, které také sestávají z exemplářů jiných druhů koz.
  • Pouze asi 20 - 40% modrých prsou přežije první rok života. Mnoho mladých zvířat se stává obětí větších ptáků, jako jsou jeleni, vrabci nebo dateli, jakož i savci, jako jsou marteny.
  • V divoce modré kozy mají střední délku života asi tři roky, v zajetí však mohou být mnohokrát starší.