V detailu

Profil kosu


portrét

název: Kos
Další jména: Blackwing
Latinské jméno: Turdus merula
třída: Ptáci
velikost: 15-30 cm
závaží: 60 - 140 g
věk: 2 - 6 let
vzhled: černá (samec), tmavě hnědá (samice)
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Bobule, hlemýždi, pavouci, červi
pomazánka: Asie, Afrika, Evropa, Austrálie
původní původ: pravděpodobně Evropa
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: Les, louka
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Leden - březen
páření: 10 - 20 dní
velikost spojky: 2 - 5 vajec
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kosovi

  • Kos je součástí rodu drozdů a je považován za jeden z nejznámějších druhů ptáků v Evropě.
  • Kos se vyskytuje nejen v Evropě, ale také v Asii a severní Africe a naturalizací v Austrálii, na Novém Zélandu a na některých ostrovech v Atlantiku a Pacifiku. V závislosti na klimatických podmínkách své vlasti jsou kosi stěhovaví i nemigrační.
  • Obývají různá stanoviště, jako jsou listnaté lesy, parky, vřesoviště, louky, průmyslové oblasti a zahrady. Protože jsou při hledání potravy hlavně na zemi, dávají přednost krajinám, které poskytují dostatečné úkryty v houští.
  • Zatímco kos před několika stoletími byl nesmírně plachými ptáky a žili hlavně v lesích, dnes stále více žijí a chovají se blízko domů. Oni jsou také široce používány v parcích velkých měst.
  • Kosi patří mezi nejoblíbenější zahradní ptáky díky jedinečné písni samců.
  • Jako nenároční všemocní živí se živí i rostlinní jídla, kromě žížal také hmyz různých velikostí, hlemýždi, brouci, pavouci, stonožky a další bezobratlí. Zřídka loví drobní obojživelníci, hadi, kuřata jiných druhů ptáků nebo ještěrky. Mimo období rozmnožování se blackbirdi živí hlavně různými zralými plody s vysokým obsahem cukru. V zimě využívají jako zdroje potravy především břečťan a ptáky.
  • Kos je známý pro jejich jedinečné pást se. Přitom pozorují určité místo v zemi s hlavou nakloněnou a nehybnou, aby chytili svou kořist bleskově rychlými pohyby zobáku.
  • Již na jaře melodie a stanzy zpívají v lesích a zahradách muži, kteří sedí na exponovaných místech na stromech nebo na střechách a hájí své území těmito hlasitými zvuky, zejména za úsvitu.
  • V období páření a rozmnožování muži a ženy se spiklenci často tvrdě bojují za oblast, která může být někdy fatální.
  • Kosi dosahují délky těla až třicet centimetrů, přičemž samci jsou o něco větší než samice. Zatímco samci mají tmavě černé peří a také jasně žlutý nebo oranžový zobák a prstenec kolem očí, samice vypadají hnědé až šedé s načervenalým hnědým skvrnitým prsa a nenápadným hnědým zobákem. Mladí ptáci mají na hlavě, zádech a křídlech světle hnědé tahy, aby byli dobře maskováni na zemi.
  • Páření probíhá na jaře, období rozmnožování často začíná v únoru nebo březnu. Kosi jsou převážně monogamní ptáci, kteří žijí ve dvojicích a často zůstávají spolu několik let.
  • Chov se obvykle skládá ze čtyř nebo pěti kuřat, která jsou chována po pouhém jednom měsíci, ale po opuštění hnízda je jejich rodiče po určitou dobu krmí.