Obecný

Čáp bílý - hledaný plakát


portrét

název: Čáp bílý
Latinské jméno: Ciconia ciconia
třída: Ptáci
velikost: 80 - 110 cm
závaží: 2,3 - 4,5 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: bílé peří, černý zobák, červený zobák, červené nohy
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Obojživelníci, ryby, krabi, drobní savci, červi
pomazánka: Evropa, Severní Afrika, Střední východ
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: preferuje otevřenou a vlhkou krajinu
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: kolem věku čtyř až pěti let
páření: Únor - březen
páření: 30 - 32 dní
velikost spojky: 2 - 6 vajec
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o čápovi bílém

  • Čáp bílý nebo Ciconia ciconia popisuje druh ptáka uvnitř ptáků průchodu, který lze nalézt po celé Evropě s výjimkou Velké Británie a Skandinávie. V Anglii v roce 2014 však po více než šesti stech letech bylo znovu pozorováno hnízdo párů čápů.
  • Je považován za kulturního nástupce, který se usazuje u člověka a v intenzivně využívaných zemědělských oblastech. Tam najde nejlepší životní podmínky a vysokou zásobu potravin.
  • Čáp bílý je stěhovavý pták, který zimuje v Africe.
  • Mnoho čápů žije v mokré zelené krajině, která je pravidelně zatopena. Rybníky a rybníky jsou také preferovanými stanovišti.
  • Ve vlhkých oblastech ptáci hledají potravu, která se skládá převážně z červů, žab, ropuch a pulšů, hadů a ještěrek, ryb a krabů. Občas také zachycují myši a jiné malé savce.
  • Ve svých zimních čtvrtích v Africe jako čápi bílé požáry rádi hledají mrtvé ještěrky, hady, hmyz a drobné savce a zajímají kobylky a housenky.
  • Čáp bílý dosahuje výšky asi jednoho metru, samci jsou větší a těžší než samice. Jeho rozpětí křídel je přes dva metry, jeho tělesná hmotnost až čtyři a půl kilogramu.
  • Čáp bílý má výrazný vzhled díky bílým peřím, tmavým černým křídlům a špičkám ocasu, jasně červeným nohám a červenému zobáku.
  • Samci a samice se na sezonní sezónu spojují a na začátku páření se vracejí do svého chovného prostoru. Samci dostanou starou eyrii a vylepší ji před příjezdem svého partnera. Pokud eyrie prohlásil jiný muž, dojde k tvrdým obranným bitvám.
  • Po páření v horst samice snáší od března do šesti vajec, která jsou oběma rodiči střídavě inkubována po dobu asi 30 dnů.
  • Asi dva měsíce po vylíhnutí opouštějí kuřata eyrii.
  • Čáp bílý může dosáhnout věku 25 let a více. Mezi přirozené predátory patří marteny a různí draví ptáci, kteří příležitostně zajmou mladé čápy.