V detailu

Orel bělohlavý - hledaný plakát


portrét

název: Bald Eagle
Další jména: /
Latinské jméno: Haliaeetus leucocephalus
třída: Ptáci
velikost: Délka těla 70 - 90 cm, rozpětí křídla až 2,50 m
závaží: 2,5 - 5 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: bílá hlava, tmavě hnědé peří, světle žlutý zobák
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, ryby, menší savci a vodní ptáci
pomazánka: Severní Amerika, Kanada a Aljaška
původní původ: Severní Amerika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: preferuje blízko pobřeží, jezer a potoků
přirození nepřátelé: Medvěd hnědý, Lynx, Racek, Raven, Wolverine
pohlavní dospělost: o věku pěti let
páření: Duben - květen
páření: 33 - 36 dní
velikost spojky: 1 - 3 vejce
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o plešatý orel

  • Orel bělohlavý nebo Haliaeetus leucocephalus popisuje dravého ptáka uvnitř druhu podobného jestřábi, který úzce souvisí s orlem bělohlavým, který žije v Evropě a Asii.
  • V minulosti se po celé Severní Americe orel bělohlavý osídlil jen několik oblastí pobřeží Severní Ameriky a Aljašky.
  • Vývoj stanovišť a používání různých pesticidů, zejména DDT, vedl k významnému poklesu počtu v 19. a 20. století. Díky zákazu DDT a intenzivním ochranným opatřením se to v 80. letech postupně zastavilo, takže orel bělohlavý je nyní opět běžnější.
  • Heraldický pták Spojených států je považován za jednoho z největších dravých ptáků v Severní Americe. Dosahuje rozpětí křídel až dva a půl metru a je dlouhý mezi sedmdesáti a devadesáti centimetry.
  • Jeho postava je podobná postavě orla mořského. Vzhled peří je charakterizován kontrastním zbarvením. Křídla, záda a břicho jsou tmavě hnědé, krk, hlava a ocas jsou jasně bílé. Stávkující je také jasně žlutý zobák.
  • Orel bělohlavý se živí různými rybami a vodními ptáky, ale příležitostně také odchytávají malé savce. V zimě má mrkev jako zdroj potravy velký význam.
  • Shluky orla bělohlavého se používají po mnoho let a v každé chovné sezóně se rozšiřují, až váží více než čtyři sta kilogramů.
  • Samci a ženy se spojí a vytvoří celoživotní monogamní páry a budou se o hnízdo starat společně.
  • Kuřata se líhnou po 35 dnech a jsou krmena v eyrii po dobu asi deseti týdnů oběma rodiči.
  • Asi padesát procent mladých orel bělohlavých nepřežije první rok. Toto je primárně zodpovědné za dravce, jako jsou havrani, rackové a další draví ptáci a dravci, jako jsou mývalové, medvědi a rysi. K vysoké úmrtnosti kuřat také významně přispívají nepříznivé klimatické podmínky a nedostatek potravin.
  • Délka života divokých orel bělohlavých je maximálně třicet let, ale ptáci v zajetí se mohou výrazně stárnout.