Ostatní

Profil andulka


portrét

název: Andulka
Latinské jméno: Melopsittacus undulatus
třída: Ptáci
velikost: 12 - 16 cm
závaží: 20 - 35 g
věk: 4 - 8 let
vzhled: žluto-zelená, modrá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Semeno jedlík (granivor)
jídlo: Zrna, semena
pomazánka: jako celosvětový chovný pták
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den nebo noc
habitat: Drylands
přirození nepřátelé: Jestřáb, jestřáb
pohlavní dospělosts asi 5 - 6 měsíci
páření: po celý rok
páření: 14 - 18 dní
velikost spojky: 4 - 6 vajec
společenské chování: Pták
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o andulky

  • Andulka původem pochází z Austrálie. Teprve v polovině 19. století byly první andulky přivezeny lodí do Evropy.
  • Zeleno-nažloutlá barva představuje přírodní zbarvení, později se v procesu rozmnožování objevily modré andulky.
  • V zajetí by neměli být andulky nikdy drženi sami, protože mají přirozené sociální chování.
  • Budgerigars - na rozdíl od společného předpokladu - nemohou změnit pohlaví.
  • Část denní potřeby vody lze získat z andulky z potravy.
  • Budgerigars patří do rodiny papoušek. Stejně jako papoušky mohou andulky napodobovat lidské zvuky. Pokud jde o inteligenci, andulky jsou jasně nižší než papoušky.
  • Páření začíná jen tehdy, když začne slunést dostatek potravy.
  • Peří samců a samic se neliší barvou. Nicméně obě pohlaví lze spolehlivě odlišit barvou jejich voskové kůže (kůže přes zobák). U mužů je to modré, zatímco ženy jsou růžové.
  • Budgerigars nestaví hnízda, ale dávají přednost dutinám stromů.
  • Strava andulky se ve volné přírodě skládá téměř výhradně ze semen a zrn.
  • Andulka srdce bije při frekvenci 300 až 400 tepů za minutu. Mnoho andělů umírá na infarkty, proto se důrazně doporučuje, aby andulky nebyly vystaveny nadměrnému stresu.