Volitelný

Tukanový profil


portrét

název: Toucan
Latinské jméno: Ramphastidae
třída: Ptáci
velikost: do 60 cm
závaží: asi 400 - 600 g
věk: 5 - 15 let
vzhled: vícebarevné
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Ovocný plod (frugivor) / Insectivore (insectivore)
jídlo: Ovoce, hmyz
pomazánka: Střední Amerika, Jižní Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Tropický deštný prales
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělostasi po dvou až třech letech
páření: v závislosti na druhu
páření: 2 - 3 týdny
velikost spojky: 1 - 4 vejce
společenské chování: Pták
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o toucan

  • Tukanové patří do řádu ďatců a nacházejí se v tropických a subtropických lesích v střední vysočině Jižní Ameriky a v Trinidadu. Většina druhů žije v Amazonii.
  • Celkem existuje 45 druhů tukanů zařazených do šesti rodů patřících do čeledi Ramphastidae.
  • Největšími druhy jsou obří tukany s délkou těla šedesáti centimetrů. Nejbarevnější ptáci této rodiny jsou duha a rybí tukan.
  • Všechny typy tukanů jsou považovány za ohrožené, protože jsou loveny lidmi pro jejich nápadné peří a maso.
  • Základní barva lesklého peří je černá, na krku a na hrudi se objevují světlé barevné skvrny v intenzivní bílé, oranžové, červené, zelené nebo žluté.
  • Toucans se živí hlavně vejci jiných ptáků, hmyzem, pavouky a ovocem. Velkými exempláři jsou také malí savci a plazi jako zdroje potravy.
  • Kvůli krátkým křídlům létají tukany špatně a pohybují se hlavně poskakováním z větve na větev.
  • Barevné ptáky žijí v husté džungli v korunách stromů a hnízdí v malých jeskyních hustých kmenů.
  • Poutavý, poněkud nepraktický a barevný zobák toucanů je čtyřikrát větší než hlava ptáků a má délku asi dvacet centimetrů. Ačkoli to vypadá těžce a masivně, jeho zobák váží málo, protože má uvnitř dutiny. Každý pták má jedinečný, individuálně zbarvený zobák, který je proto rozlišovacím znakem jeho vrstevníků.
  • Vědci mají podezření, že velký zobák na jedné straně poskytuje další vizuální přitažlivost při hledání partnera, na druhé straně se používá k obraně před dravci, jako jsou velké ptáky a lasičky. Intenzivně se také zkoumá funkce regulace tělesné teploty. Ptáci mohou uvolňovat přebytečné teplo v těle přes velký zobák do vzduchu.
  • Muži a ženy žijí jako monogamní páry a starají se o chov chlapců společně.
  • Charakteristické volání toucanů je slyšet na velké vzdálenosti v džungli a zní podobně jako hlasité zakřičení žab.
  • V poloze na spaní vypadají Tukany jako svinuté kuličky peří, když položí své účty na záda a složí své dlouhé ocasy přes své tělo.
  • V mnoha domorodých kulturách jižní a střední Ameriky má Tukan negativní energie. Pověrčiví lidé mají podezření, že ptáci jsou obýváni zlými duchy, a proto jejich maso nesmí být při určitých příležitostech konzumováno.