Obecný

Tapír - hledaný plakát


portrét

název: Tapir
Latinské jméno: Tapirus
třída: Savci
velikost: do 2,5 m (délka)
závaží: do 350 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: Lze kombinovat hnědé, černé a bílé vzory kožešin
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Listy, ovoce
pomazánka: Jižní Amerika, Asie
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Tropický deštný prales
přirození nepřátelé: Jaguar, cougar
pohlavní dospělost: o věku pěti let
páření: ?
těhotenství: 12 - 14 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o tapír

  • Tapíry jsou savci považovaní za opice, kteří tvoří celkem pět druhů. Dnes se nacházejí pouze v částech jižní a střední Ameriky a jihovýchodní Asie.
  • Jejich přímí předci, kteří se svým vzhledem a velikostí lišili jen stěží od dnešních tapírů, obývali Zemi již před padesáti miliony let. Fosilní nálezy dokazují, že v minulosti obývali Evropu, Asii a Ameriku.
  • Dnes tapírové žijí v tropických deštných pralesech v Americe, v jižním Thajsku a Barmě, Malajsii a Sumatře. Vždy zůstávají blízko větších vodních ploch.
  • Jsou to vynikající plavci, kteří rádi plavou v řekách nebo blátě.
  • Tapíry připomínají vzhled velkého divočáka, ale úzce souvisí s nosorožci. V závislosti na druhu mohou být až dva a půl metru dlouhé a dosahovat výšky ramen až 120 centimetrů a tělesné hmotnosti až 350 kilogramů, přičemž samci jsou o něco větší než samice.
  • Nejmenším členem této rodiny je horský tapír, který pochází z Ekvádoru a Kolumbie a je největším v tropických pralesech jihovýchodní Asie.
  • Krátké nohy a extrémně elastický trup vytvořený z zarostlého nosu a tapírů horních rtů mají díky své neohrabané povaze s těžkým ocasem trochu těžkopádné, ale jsou schopné rychlých reakcí a pohybů.
  • Proboscis-jako ňufák, který je posetý jemnými chlupy na obličeji, je používán býložravým tapírem pro cílené zabírání a odtržení listů a ovoce.
  • Během náletu lesními tapírnami vždy používejte stejné stezky. Působí hlavně v soumraku a časných ranních hodinách, v noci spí a během dne odpočívají.
  • Kůže tapírů je velmi silná a kožovitá, přičemž zvířata jsou nejlépe chráněna před poraněním při suchém drhnutí.
  • Pouze horský tapír, který žije v chladných horských oblastech Jižní Ameriky, má vlněný a hustý kabát, aby byl dobře chráněn před chladem a přímým slunečním světlem.
  • Tapíry jsou obvykle tmavě šedé, světlejší barvy na obličeji a břiše. Pouze Schabrackentapir má černou a bílou kresbu kůže, díky níž je dobře maskovaný v houštinách asijské džungle.
  • Tapíry jsou osamělé a setkávají se pouze během páření. Po více než 13 měsících těhotenství rodí samice jediného, ​​hnědo-bílého pruhovaného mladistvého, který umí plavat již po několika hodinách a matka je do samostatnosti přivedena až po prvním roce života.
  • Kvůli neustálému čištění deštných pralesů a následnému ničení jejich stanovišť jsou tapírové považovány za ohrožené druhy.
  • Zralé tapíry zřídka padají za kořist k dravcům, jako jsou medvědi, krokodýli, jaguáři nebo pumy. V nebezpečí žijí nehybně a jsou dobře maskováni svým šedým vzhledem. Pokud to nefunguje, najednou utečou a mohou dosáhnout rychlosti až 50 km / h.
  • V divočině mají střední délku života až třicet let, ale v zajetí mohou také stárnout.