Ostatní

Tasmánský ďábel - hledaný plakát


portrét

název: Tasmánský ďábel
Další jména: Bag ďábel
Latinské jméno: Sarcophilus harrisii
třída: Savci
velikost: do 60 cm
závaží: 6 - 8 kg
věk: 3 - 10 let
vzhled: černý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Obojživelníci, hmyz, ptáci, menší savci a plazi
pomazánka: Tasmánie
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Březen - duben
těhotenství: 30 dní
velikost vrhu: 20 - 30 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o tasmánském ďáblovi

  • Tasmánský ďábel nebo bagulový ďábel je vačnatcem, který se počítá do rodu Raubbeutlerů. Je úzce spjat s taškovými vaky a je považován za nejslavnějšího žijícího savce v Tasmánii.
  • V Austrálii, kde byl dříve také domovem, byl údajně eradikován domorodci ve 14. století. Až do třicátých let minulého století byl intenzivně loven v Tasmánii a téměř vymřel. Od doby, kdy byl chráněn, se jeho populace obnovila. Vážnou hrozbou tohoto druhu je však choroba DFTD, která se stala obětí mnoha zvířat od 90. let.
  • Tasmánský ďábel vděčí za své jméno svému černému kabátu s bílými znaky na břiše a hýždích, agresivním chováním a zvláštností, jak získat červené uši a rozvíjet nepříjemný zápach, když je ve vzrušení. Dokonce i jeho hlasité skřípání při jídle mu přineslo spojení s ďáblem.
  • Jako crepuskulární a noční predátor vypadá tasmánský ďábel velmi špatně, ale má výrazný pach a vynikající ucho.
  • Lovecký areál samotáře může mít plochu až dvacet kilometrů čtverečních.
  • Tasmánský ďábel má se svými silnými zuby nejsilnější zuby ze všech savců žijících na Zemi. Zabíjí nejen hmyz, žáby, ptáky, hlodavce, wombaty a plazy, ale i domácí zvířata a hospodářská zvířata. Většina jeho jídla je však tvořena mršinou, kterou jí jako kořist spěšně a se všemi svými kostmi.
  • Tasmánští ďáblové, spotřebovávající každý mršinu, který najdou na svých cestách, pomáhají při očištění tasmánské přírody. Mezi obyvateli jsou tolerováni hlavně proto, že jsou to úspěšní lovci myší.
  • Samice se v březnu párují s několika dominantními samci. Asi po měsíci těhotenství se narodí až padesát chlapců. Pouze maximálně čtyři chlapci přežijí boj o jeden ze čtyř struků matky a potom zůstanou ve své tašce tři měsíce, než se postupně stanou nezávislými. Pokud mláďata přežijí první rok, mohou dosáhnout věku až deseti let.
  • Když dva muži bojují proti sobě, snaží se navzájem zastrašit zvukem, který se snadno zaměňuje s lidským kýcháním.