Informace

Profil kytice


portrét

název: Pštros
Další jména: Africký pštros
Latinské jméno: Struthio camelus
třída: Ptáci
velikost: 1,60 - 2,7 m
závaží: 70 - 150 kg
věk: 15 - 35 let
vzhled: černá, bílá, šedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně býložravci (býložravci)
jídlo: Tráva, listy, hmyz, semena
pomazánka: Afrika
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní světlo a soumrak aktivní
habitat: Savannah
přirození nepřátelé: Gepard, hyena, leopard, lev
pohlavní dospělost: s 2 - 5 lety
páření: Červenec - říjen
páření: 40 - 50 dní
velikost spojky: 4 - 8 vajec
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o kytici

  • Přestože pštrosi patří k ptákům, nemohou létat kvůli své hmotnosti.
  • Pštros v nebezpečí nese hlavu do písku, ale uteče. Dosahuje maximální rychlosti 70 km / h. Dost rychle, aby unikl většině predátorů.
  • Pštrosi nemusí pít teoreticky. Potřeba tekutin může být téměř výhradně pokryta potravou.
  • Pštrosí vejce váží až 2 kg (pro srovnání je to přibližně 25 slepičích vajec).
  • Pštrosi nemají potní žlázy (pot není možný). Místo toho pštros reguluje svou tělesnou teplotu lapáním po dechu.
  • Africký pštros je poslední přežívající druh pštrosí rodiny.
  • Pštrosi pravidelně jedí malé kameny. Kameny pomáhají při drcení nestravitelného jídla v žaludku.
  • Kytice obsahuje asi 8 - 10 vajec. Líhnutí a chov mláďat je převzato oběma pštrosími rodiči.
  • Pštrosi žijí se svými konspecifiky v menších skupinách, ale příležitostně se přidávají hejna antilop nebo zebrů.
  • S maximální velikostí 2,7 m mohou pštrosi úplně prozkoumat krajinu a včas identifikovat dravce. Pštrosi proto žijí pouze v savanských oblastech s nízkou vegetací. Pokud jsou rostliny příliš vysoké, pštros by už nebyl v bezpečí před dravci.
  • Africký pštros je na červeném seznamu ohrožených druhů.