Volitelný

Zlatý orel - hledaný plakát


portrét

název: Zlatý orel
Latinské jméno: Aquila chrysaetos
třída: Ptáci
velikost: 70 - 100 cm
závaží: 3000 - 7000 g
věk: 15 - 25 let
vzhled: tmavě hnědé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Zajíc, svišť, srnec
pomazánka: Severní Amerika, Eurasie, Severní Afrika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: otevřený terén pro lov, vysoké stromy / hory pro chov
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: od pěti let
páření: Leden - únor
páření: 40 - 45 dní
velikost spojky: 1 - 3 vejce
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o zlatém orli

  • Zlatý orel nebo Aquila chrysaetos popisuje dravého ptáka, který se počítá jako jestřáb.
  • Pochází z velké části Asie, Evropy a Severní Ameriky, kde se vyskytuje hlavně v hornatých oblastech.
  • V Evropě byl zlatý orel v minulosti rozšířený. Díky intenzivnímu pronásledování a lovu může být dnes téměř spatřen ve vysokých horách nad linií stromu.
  • Dnes žije v celé alpské oblasti pouze asi padesát párů.
  • Zlatý orel může dosáhnout výšky asi jednoho metru a rozpětí křídla téměř dva a půl metru.
  • Ženské zlaté orly přinášejí na váhu váhu až sedm kilogramů, samci jsou asi o čtyři a půl kilogramu mnohem lehčí a o něco menší.
  • I přes svou působivou velikost vypadá zlatý orel v letu lehce a velmi elegantně.
  • Peří zlatého orla se objevuje v intenzivním středně až tmavě hnědém a má na krku zlatožlutou barvu. Oči jsou tmavě hnědé, dlouhý, zúžený zobák je však tmavě šedý.
  • Zlatý orel má nápadné žluté prsty, které jsou zcela pokryty peřím jako nohy.
  • Orlové zlaté se spojují a vytvářejí celoživotní a monogamní páry.
  • Hnízdí ve skalních výklencích nebo vysoko na stromech, kde vytvářejí kulatou, přibližně 1 metru vysokou eyrii. Toto je zakoupeno s každou chovatelskou sezónou a neustále se rozšiřuje. Staré shluky mohou dorůst až dva metry vysoké a široké.
  • Po párení a páření námluv v lednu položí samice dvě vejce na jaře a zřídka tři vejce, inkubuje je asi 44 dní.
  • S nedostatkem potravin se často stává, že nejstarší mládě zabíjí své sourozence.
  • Mladí ptáci jsou opeřeni ve věku asi osmdesáti dnů a zůstávají po opuštění hnízda několik měsíců na území svých rodičů.
  • Orlové zlaté zachycují mladé babky a jeleny, jehňata a kočky, svišť a králíky v závislosti na jejich lokalitě. V zimě se živí hlavně mršinou.
  • Jeho silné prsty umožňují zlatému orlu přepravit až patnáct kilogramů kořisti.
  • Průměrná délka života orla zlatého je asi 25 let, ale zvířata žijící v lidské péči mohou výrazně stárnout.