Informace

Hvězdný profil


portrét

název: Star
Další jména: /
Latinské jméno: Sturnus vulgaris
třída: Ptáci
velikost: 18 - 22 cm
závaží: 60 - 90 g
věk: 2 - 3 roky
vzhled: černo-zelená základní barva, jasně tečkovaná
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Hmyz, pavouci, bobule, semena, hlemýždi, ovoce
pomazánka: Evropa, Asie, Severní Amerika
původní původ: Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Hawk, Sparrowhawk, Kestrel
pohlavní dospělost: na konci prvního roku života
páření: Březen - červen
páření: 12 - 14 dní
velikost vrhu: 5 - 6 vajec
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o špačcích

  • Hvězda nebo Sturnus vulgaris popisuje druh uvnitř ptáků passerine, který je rozšířen v Evropě a Asii.
  • Prostřednictvím naturalizace se hvězda objevuje i dnes v Africe, Austrálii a na Novém Zélandu a v mnoha částech Ameriky.
  • Obývá téměř všechna stanoviště s výjimkou hustých lesů a žije v otevřených krajích, jako jsou louky, zemědělské oblasti, horské oblasti a městská centra, kam rád chodí ve veřejných parcích a zahradách při hledání potravy.
  • Hvězda dosahuje tělesné délky 18 až maximálně 22 centimetrů a na váhu přináší hmotnost nejvýše devadesáti gramů.
  • Vyznačuje se nádherným černým smaragdově zeleným a fialovým třpytivým peřím na slunci, které je poseté malými bílými tečkami.
  • Má žlutý špičatý zobák a pozoruhodně krátký ocas, který se objevuje na záři zeleně.
  • Zatímco přístup zobáku u samice je zbarven nažloutlá bílá, u samce se objevuje modrošedým tónem.
  • Dívají se na mimořádně společenské ptáky, kteří rádi žijí ve větších skupinách a společně hledají jídlo.
  • Obzvláště si přejí být blízko k lidem, a proto jsou často pozorováni v zelených oblastech městských center, kde procházejí louky a plýtvají potravinami.
  • Živí se jako extrémně flexibilní všežravci jak pro živočišnou stravu, jako je hmyz, housenky, hlemýždi, červy a pavouky, tak pro další měkkýše, ovoce, bobule, semena a ořechy. Protože neznepokojují různé listové škůdce, jsou vítanými hosty v soukromých zahradách.
  • Aby spali, špačci se často scházejí a vytvářejí obrovské roje, které přitahují pozornost ve městech a napříč poli prostřednictvím rafinovaného společného letu.
  • Samci mají bohatý repertoár jednotlivých zvuků a dokážou dokonale napodobit konspecifika. Dospělí špačci i mladiství jsou slyšet také hlasitý vířící zvuk.
  • Samci a samice se vyskytují společně do sezónních výšek. Od dubna samice klade pět nebo šest vajec, která jsou střídavě inkubována oběma rodiči.
  • Kuřata se líhnou po dvou týdnech a jsou krmena v hnízdě další tři týdny rodiči.
  • Délka života hvězdy je asi tři roky.