Volitelný

Sibiřský tygr - hledaný plakát


portrét

název: Sibiřský tygr
Další jména: Amurtiger
Latinské jméno: Panthera tigris altaica
třída: Savci
velikost: 1,8 - 2,8 m
závaží: 100 - 300 kg
věk: 15 - 20 let
vzhled: červenohnědá srst s černým pruhem, spodní strana bílého těla
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Moose, jelen, jelen, divočák, divoká koza
pomazánka: Rusko, Čína a Korea
původní původ: Rusko
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: dává přednost hustým listnatým a jehličnatým lesům
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: od čtvrtého do pátého roku života
páření: po celý rok
těhotenství: 95 - 110 dní
velikost vrhu: 3 - 7 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o sibiřském tygrovi

  • Sibiřský tygr nebo Panthera tigris altaica popisuje největšího světového představitele velkých koček a žije jako poddruh tygra v některých regionech Ruska, Číny a Koreje.
  • Původně byl Sibiřský tygr rozšířený v Rusku a částech Asie a kolonizoval listnaté a jehličnaté lesy v nížinách a v hornatých oblastech mezi jezerem Bajkal a Sakhalinem.
  • Počátkem 20. století začaly zásoby klesat tak prudce, že ve 30. letech bylo jen o padesát dalších divokých exemplářů. Druh lze chránit před vyhynutím pouze prostřednictvím nejpřísnějších ochranných opatření. Dnes se zásoby odhadují na několik set zvířat, ale tygr sibiřský je stále uveden jako vysoce ohrožený druh.
  • Délka hlavy sibiřského tygra může být přes dva metry, ačkoli zvířata s délkou téměř tři metry již byla spatřena. Samci jsou významně těžší než samice s hmotností až tři sta kilogramů.
  • Srst sibiřského tygra je o něco jasnější než srst jiných poddruhů. Na břiše, na hrudi, krku a ocasu je bílá, na rozdíl od jiných tygrů nejsou pruhy černé, ale spíše šedé.
  • Sibiřský tygr je díky své husté a dlouhé srsti a vrstvám tuku pod kůží několik centimetrů velmi dobře přizpůsoben chladným klimatickým podmínkám svého prostředí.
  • Je to hlavně noční loner, který loví na území až tisíc kilometrů čtverečních. Území žen a mužů se může překrývat.
  • Sibiřský tygr musí jíst asi deset kilogramů masa denně. Loví především divočáka, jeleny a různé jeleny, ale také loví rysa nebo losy. Kořist je zahlcena zezadu, tlačena na zem a zabita cíleným kousnutím v krku.
  • Pouze v období páření se muži a ženy setkávají. Hnízdní období je v zásadě sezónní, ale samice jsou připraveny párit se jen pár dní v roce.
  • Chcete-li přilákat muže, ponechává na stromech ženské škrábance nebo značky moči.
  • Párení se koná několikrát, muži a ženy zůstávají spolu několik dní, než se znovu vydají svou vlastní cestou.
  • Po období těhotenství asi 110 dnů porodí žena mezi dvěma a sedmi slepými mladistvými, kteří stráví první dva měsíce svého života v úkrytu a pak pomalu začnou jíst masová jídla. Od šesti let doprovázejí matku v lovu, ale pak zůstávají v péči asi tři roky, než ji nakonec opustí.
  • Délka života sibiřského tygra je maximálně dvacet let.