Obecný

Mořský orel - hledaný plakát


portrét

název: Sea Eagle
Další jména: Orel mořský
Latinské jméno: Haliaeetus albicilla
třída: Ptáci
velikost: 65 - 95 cm
závaží: 3 - 7 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: hnědé peří, žlutý zobák
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: nejlépe rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Mršina, ryby, vodní ptáci
pomazánka: Evropa, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: v těsné blízkosti pobřeží, jezer a řek
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: 5 let
páření: Leden - únor
páření: 35 - 38 dní
velikost spojky: 1 - 3 vejce
společenské chování: párování a skupinové tváření
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o mořském orli

  • Orel bělohlavý nebo Haliaeetus albicilla popisuje dravého ptáka, který se počítá mezi jestřábovité a osídlil velké části Eurasie od Islandu po Japonsko.
  • Díky svým stravovacím zvyklostem se orel bělohlavý nachází vždy u velkých vodních ploch. Dává přednost pobytu u velkých jezer nebo řek nebo v pobřežních krajinách. Ve vnitrozemí jsou preferovány zalesněné oblasti u vody.
  • V závislosti na klimatických podmínkách svého stanoviště žije orel bělohlavý jako stěhovavý nebo stojící pták.
  • S rozpětím křídel dvou a půl metru, délkou těla až jeden metr a hmotností sedmi kilogramů je orel bělohlavý ve střední Evropě považován za největšího zástupce dravých ptáků. Samci jsou o něco menší a lehčí než samice, stejně jako mnoho jiných dravých ptáků.
  • Orel bělohlavý má silný a hranatý tvar a dlouhý a silný krk.
  • Peří se objevuje v různých odstínech hnědé, krk, hrudník a hlava jsou nažloutlé až světle hnědé barvy, ocas je bílý. Charakteristické rysy jsou tmavě žluté oči a jasně žlutý zobák.
  • Orel mořský živí ryby, vodní ptactvo, mršinu a různé malé savce.
  • Doba námluvy začíná v lednu, páření probíhá v únoru.
  • Shluky orlů mořských se používají opakovaně po mnoho let a mohou dosáhnout průměru až dvou metrů.
  • Samice klade jedno až tři vejce v únoru nebo březnu, která se inkubují po dobu asi pěti týdnů.
  • Deset týdnů po vylíhnutí mladí ptáci opouštějí eyrii, ale zůstávají sedět na větvích několik týdnů v jejich bezprostředním okolí a během této doby jsou i nadále krmeni svými rodiči.
  • Mladí orli běloocasí často tvoří skupiny a sdílejí místa na spaní a loviště.
  • Ve srovnání s jinými dravci jsou ztráty mladých orlů bílých v prvních dvou letech života pozoruhodně nízké.
  • Lidé jsou považováni za největšího nepřítele mořského orla, protože mnoho ptáků umírá na otravu olovem nebo na střety s umělou strukturou, jako jsou větrné turbíny nebo nadzemní vedení.
  • Maximální délka života orla je čtyřicet let.
  • V minulosti byl orel bělohlavý ve střední Evropě považován za téměř zcela eradikovaný použitím různých environmentálních toxinů, včetně DDT. Ke konci 20. století se akcie díky intenzivním ochranným opatřením mohly pomalu zotavovat. Dnes je orel bělohlavý pozorován znovu ve střední Evropě.