Ostatní

Orca - hledaný plakát


portrét

název: Orca
Další jména: Orca
Latinské jméno: Orcinus orca
třída: Savci
velikost: 6 - 9m
závaží: 3 - 6t (3 000 - 6 000 kg)
věk: 30 - 50 let
vzhled: černý top, bílé břišní dno
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Ryby, tuleň, chobotnice a mořští ptáci
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Moře, oceán
přirození nepřátelé: ne
pohlavní dospělost: mezi osmi a šestnácti lety
páření: možné po celý rok
těhotenství: 14 - 18 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kosatce

  • Orca nebo Orcinus orca popisuje druh v Delphinidae, který je známý také pod názvem Orca a kosatka.
  • Kosatky se vyskytují ve všech mořích, ale hlavně kolonizují severní Pacifik, severovýchodní Atlantik a vody kolem dvou polárních čepic.
  • Mezi vražednými velrybami jsou místní zvířata, která žijí v blízkosti pobřeží, a zvířata, která cestují na velké vzdálenosti.
  • Kosatka je vynikajícím plavcem, který může cestovat rychlostí až 55 kilometrů za hodinu.
  • Tato ozubená velryba je považována za největšího představitele delfínů a může dosáhnout celkové délky těla od sedmi do osmi, zřídka dokonce devíti metrů a na váze přinést hmotnost přes šest tun. Samci jsou o něco větší než samice.
  • Fluke označená, jasně rozdvojená a zakřivená na vnitřní kaudální ploutvi je široká asi dva a půl metru.
  • Trojúhelníková špičatá hřbetní ploutev, která může být až dva metry dlouhá, vděčí za svůj název vražedné velrybě.
  • Kosatky jsou nezaměnitelné kvůli jejich výraznému zbarvení. Celá oblast zad je černá, v ostrém kontrastu s bílými skvrnami za očima a na hrudi a žaludku.
  • I světle šedá skvrna za ploutví je jasným identifikačním prvkem.
  • V krátkém a zploštělém čenichu je maximálně 56 velkých zubů kuželovitého tvaru.
  • Velryby zabíjející jsou lovci dravých ptáků, kteří loví hlavně mořské ptáky, kapustovce, tuleně, ryby, hlavonožce a malé velryby.
  • Spojují se do skupin až padesáti zvířat, tzv. Velrybářských škol. V rámci těchto asociací zvířata komunikují prostřednictvím svého vlastního jazyka.
  • Obzvláště během lovu si členové velrybářské školy spolu povídají. Ve skupině mají velryby sofistikované lovecké strategie, které jim umožňují zachytit mnoho zvířat najednou.
  • V průběhu lovu se velryby často dostávají na pláže, ale musí být opatrné, aby se nezachytily v písku mělkých vod.
  • Velryby samičího pohlaví produkují pouze jedno tele každých pár let od věku asi dvanácti let.
  • Toto se rodí po těhotenství asi dvanáct až sedmnáct měsíců a měří již dva metry.
  • Průměrná délka života je asi padesát let, ale velryby zabíjející se mohou ve vzácných případech také výrazně stárnout.