V detailu

Červený drak - hledaný plakát


portrét

název: Červený drak
Další jménaČervený drak, rozvětvené zasvěcení, zasvěcení
Latinské jméno: Milvus milvus
třída: Ptáci
velikost: max. 70cm
závaží: asi 1 kg
věk: 5 - 10 let
vzhled: červeno-hnědé peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Hlodavci, jako jsou myši a krysy, křečci, zpěváci, ryby
pomazánka: Evropa
původní původ: Střední Evropa
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: otevřená pole jako lovecký terén
přirození nepřátelé: Orel sova, jestřáb
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Březen - duben
páření: 30 - 34 dní
velikost spojky: 2 - 4 vejce
společenské chování: skupinové budovy
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o červeném draka

  • Červený drak nebo Milvus milvus popisuje dravého ptáka, který se počítá jako jestřáb.
  • Je rozšířený ve většině Evropy, kde se dnes zřídka nachází. Většina chovných párů žije v Německu, Velké Británii, Itálii, Francii a Švýcarsku.
  • Červený drak obývá dubové, bukové nebo smíšené lesy s nedalekou otevřenou krajinou, zemědělskou půdou a rozsáhlými parky a lesními okraji.
  • S délkou těla maximálně 70 centimetrů a rozpětím křídel asi 140 centimetrů je červený drak přibližně o velikosti havranu.
  • Červený drak vděčí za svůj název červenohnědému peří na zádech a výraznému rezavě červenému, rozeklanému a poměrně dlouhému ocasu.
  • Hlava jasně vystupuje ze zbytku těla přes bělavou až světle šedou lebku.
  • Červený drak může být jasně rozpoznán jeho klouzavým letem, který dělá to vypadat téměř beztížný.
  • Červený drak ze vzduchu špionuje svou kořist, která se skládá především z křečků a myší, ale také z menších ptáků, jako jsou kos, holubi nebo jackdaws a ryby. Občas jí také mršinu a hledá v skládkách krysy a použitelné zbytky.
  • Červený drak dělá svůj sršeň ve stromech, často ve výšce až dvacet metrů. Hnízdo má průměr asi metr a je lemováno nejrůznějšími materiály, jako jsou zbytky papíru a zbytky plastů.
  • Samice klade v dubnu až tři, zřídka i čtyři vejce, která se inkubují asi měsíc.
  • Mladí ptáci zůstávají v hnízdě šest až osm týdnů, ale po opuštění hnízda žijí s rodiči několik týdnů v rodinné jednotce.
  • Všichni ptáci pocházející ze střední Evropy se přestěhovali do svých zimních čtvrtí v jižním Španělsku, Portugalsku nebo severní Africe. V současnosti se červený drak ve svých chovných oblastech často přezimuje.
  • Použití pesticidů a rodenticidů mělo za následek prudký pokles hlodavců, které jsou hlavním zdrojem potravy pro draka červeného. Evropská populace se dnes odhaduje na 25 000 chovných párů, a proto je tento druh považován za vážně ohrožený.
  • Nedostatek potravin, otravy a nehody způsobené elektrickým vedením jsou odpovědné za vysokou míru úmrtnosti mladistvých.
  • Průměrná délka života červeného draka je asi pět až deset let, ale také to bylo uvedeno u vzorků, které byly výrazně starší.