Obecný

Čáp černý - hledaný plakát


portrét

název: Čáp černý
Další jména: /
Latinské jméno: Ciconia nigra
třída: Ptáci
velikost: 90 - 110 cm
závaží: 2 - 3 kg
věk: 12 - 20 let
vzhled: černé peří na zádech a pažích, bílé peří na břiše, červenooranžový zobák, červené nohy
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: masožravec
jídlo: Obojživelníci, ryby, hmyz
pomazánka: Evropa, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: přírodní krajina v blízkosti luk, mokřadů nebo potoků
přirození nepřátelé: Marten
pohlavní dospělost: o věku čtyř let
páření: Březen - duben
páření: 35 - 38 dní
velikost spojky: 3 - 6 vajec
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o čápovi

  • Čáp černý nebo Ciconia nigra je blízkým příbuzným čápa bílého a jako tento je přiřazen ptákům přechodu.
  • Je menší než čáp bílý s výškou asi jednoho metru a dosahuje rozpětí křídla maximálně 1,90 metru.
  • Muži a ženy mají převážně hluboké černé peří, které svítí nazelenalým a fialovým při vystavení světlu. Břicho a spodní strana ocasu a křídel jsou pokryty bílým peřím.
  • Zobák, tmavé kruhy a nohy se objevují v jasně červené barvě.
  • Na rozdíl od čápů bílých, čáp černý nezůstává blízko lidských sídel, ale nachází ideální životní a chovatelské podmínky ve své původní krajině.
  • Pochází z velké části Evropy a Asie, kde obývá lužní oblasti, mokřady, rybníky a potoky sousedícími hustými listnatými lesy.
  • Jako stěhovavý pták tráví chladné období ve svých zimních čtvrtích v Africe.
  • Tam zahajuje námluvu na jaře. Samci a ženy se spojují a vytvářejí celoživotní společenství a každý rok se vracejí do svého hnízda, které neustále rozšiřují a rozšiřují.
  • Shluky se obvykle vytvářejí na vysokých skalách nebo stromech.
  • Protože čáp černý reaguje velmi rušivě, má ve střední Evropě „horstovou ochranu“, což znamená, že lidé se k hnízdům nemusí blížit.
  • Čáp černý se živí hlavně žabami, šváby a rybami, vodními rostlinami, hmyzem a mloky. Občas také chytí myši a jiné malé savce a malé ptáky.
  • Od dubna položí samice tři až pět vajec, která jsou oběma rodiči inkubována po dobu asi 36 dnů.
  • Po vylíhnutí zůstávají mladiství v hnízdě 56 dní a jsou krmeni samicemi a samci.
  • Mnoho kuřat padne na kořist na havrany, marteny, ury nebo mývaly. Orel občas dokáže zachytit nemocného, ​​dospělého černého čápa.
  • Délka života čápa černého je maximálně dvacet let.