Ostatní

Opice rhesus - hledaný plakát


portrét

název: Opice Rhesus
Další jména: Makak Rhesus
Latinské jméno: Macaca mulatta
třída: Savci
velikost: 45 - 55 cm (bez ocasu)
závaží: 5 - 8 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: možné nažloutlé, načervenalé, nahnědlé barvy srsti
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Listy, květiny, vejce, ryby, ovoce, hmyz, semena
pomazánka: Jižní Asie, východní Asie
původní původ: Asie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: relativně nespecifický; Kulturní nástupce člověka
přirození nepřátelé: King Tiger, Leopard, Stranglings
pohlavní dospělost: od třetího do pátého roku života
páření: po celý rok
těhotenství: asi 165 dní (asi 24 týdnů)
velikost vrhu: 1
společenské chování: žít ve skupinách
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o opicích rhesus

  • Opice rhesus nebo Macaca mulatta popisuje druh primátů, který patří k příbuzným Surikata, která je původem z Asie.
  • Podle opice rhesus, která hraje důležitou roli jako výzkumné a laboratorní zvíře, je jmenován tzv. Faktor Rhesus, pomocí kterého lze určit krevní skupinu lidí.
  • Opice makak rhesus pochází hlavně z Indie, ale její rozsah zahrnuje i Čínu, Tibet, Nepál, Thajsko, Bhútán, Laos, Vietnam, Myanmar, Pákistán a Afghánistán.
  • Tam opice rhesus obývá oba horské lesy na místech až do výšky tří tisíc metrů, stejně jako křoviny a vyprahlé savany. V Indii jsou opice rhesus také běžné ve velkých městech, protože obecně rádi žijí v blízkosti lidí.
  • Jako společenská zvířata žijí ve velkých skupinách, ve kterých existuje silný hierarchický řád. Přestože opice rhesus jsou velmi teritoriální, boj s jinými skupinami je vzácný.
  • Opice makak rézus dosahuje celkové délky těla přes půl metru a váží až osm kilogramů. Samice jsou větší a těžší než samci.
  • Srst je světle hnědá se žlutavým, načervenalým nebo olivově zeleným nádechem a na břiše je jasně světlejší než na zadní straně. Obličej a konečník jsou zcela bezsrsté a vykazují načervenalé pleti.
  • Opice rhesus jsou všežravci, kteří se živí hlavně ovocem a bobulemi, kořeny, houbami a zelenými listy, jakož i malými obratlovci, rybami, vejci, korýši a různým hmyzem. V lidských sídlech také procházejí odpadky, které hledají poživatelné jedlá.
  • V období páření jsou mužská varlata zvětšena a anální oblast ženy nabývá intenzivní jasně červenou barvu.
  • V závislosti na lokalitě se páření provádí sezónně na podzim nebo v průběhu celého roku.
  • Po těhotenství asi 165 dnů porodí samice mláďata, která je matkou ošetřována půl roku a láskyplně se o ni starají jiné ženy a muži ze skupiny.
  • Mnoho opic rhesus se stává obětí uškrcených hadů nebo velkých predátorů.
  • V divočině je délka života opic rhesus maximálně třicet let.