Informace

Panda - hledaný plakát


portrét

název: Pando
Další jména: Obří panda, obří panda, panda bear
Latinské jméno: Ailuropoda melanoleuca
třída: Savci
velikost: 1,0 - 1,5 m
závaží: 60 - 140 kg
věk: 10 - 25 let
vzhled: černá a bílá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Bambus
pomazánka: Čína
původní původ: Střední Asie
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: Subtropické lesy
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: 4 - 8 let
páření: Březen - květen
těhotenství: 80-120 dní
velikost vrhu: 1 - 3 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o pandě

  • Pandy jedí každý den mezi 10 a 15 kg bambusu.
  • Je téměř nemožné chovat pandy. V zajetí úspěšné těhotenství málokdy uspěje, protože pandy jsou osamělé a pouze 72 hodin ročně.
  • Když panda matka porodí více než jednu pandu, vybere silnější dítě a nechá druhé zemřít. Pandy vychovali „dítě“ jen někdy.
  • V Číně se počet stále pandů zdarma odhaduje na 1800.
  • I přes svůj těžkopádný vzhled jsou pandy díky svým drápům dobrými lezci.
  • Novorozenci panda (o hmotnosti přibližně 150 g) se rodí slepí, nahí a bez zubů. Jejich typické černé a bílé zbarvení získají pouze s růstem srsti.
  • Předci medvěda pandy byli původně masožravci. Konverze na zeleninové jídlo není tak dávno, a proto má panda stále ještě typický typ pro masožravce. Z tohoto důvodu lze bambus použít pouze nedostatečně, což vyžaduje vysoký příjem potravy.
  • Největším problémem při ochraně pand jsou oddělené stanoviště, jednotlivé pandy jsou odděleny lidskými sídlišti nebo ornou půdou, což upřednostňuje inbreeding. Naproti tomu panda se těžko loví. Chytání nebo zabíjení pand je v Číně trestné.
  • Čínský stát věnuje pandy zoologickým zahradám vysoké částky v šesti číslech.