Volitelný

The oriole - Wanted poster


portrét

název: Oriole
Další jména: Pentecost pták, zlato-hrdlo
Latinské jméno: Oriolus oriolus
třída: Ptáci
velikost: 22 - 25 cm
závaží: 40 - 70 g
věk: 4 - 8 let
vzhled: žluté peří s černými křídly
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: nejlépe hmyzožravci (insektivor)
jídlo: Hmyz a červi, ale také bobule a ovoce
pomazánka: Evropa, Asie, Afrika (zimní oblast)
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Pobřežní lesy, smíšené lesy, sady
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: o druhém roce života
páření: Květen - červen
páření: asi dva týdny
velikost spojky: 3 až 5 vajec
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o oriolu

  • Oriole nebo Oriolus oriolus popisuje pěvce uvnitř passerine ptáků, který je nezaměnitelný jeho jasným peřím.
  • Je považován za člena rodiny zlatého oriole, který zahrnuje celkem 28 druhů po celém světě, z nichž většina pochází z tropů.
  • Oriole se však nachází v Evropě a velké části Asie. Jako stěhovavý pták tráví chladné období ve svých zimních čtvrtích v Africe.
  • Oriole se většinou vyskytuje v hustých lesích, kde se skrývá v korunách vysokých stromů. Obydlí zejména ve východní Evropě bažinatých lesích, smíšených a jehličnatých lesích, ale nachází se také v lesích u vody. Občas se vyskytuje také v sadech, na hřbitovech a v parcích.
  • Na své cestě do svých zimních čtvrtí oriola často provádí mezipřistání v olivových hájích a vinicích.
  • V Evropě se oriole vyskytuje pouze v nížinách a v nízkých pohořích.
  • Přes své nápadné zbarvení to vidí jen málo lidí v Evropě.
  • Oriole je asi stejně velká jako kos s délkou těla 24 centimetrů. Je štíhlá postava a váží mezi 40 a 70 gramy. Peří samců se objevuje v zářivě citrónové žluté barvě, pouze křídla a části ocasu jsou zbarveny tmavě černou.
  • Mladé ženy jsou s jejich zeleným peřím mnohem méně patrné. Když však stárnou, vykazují také jasně žlutou barvu, takže je obtížné je odlišit od mužů.
  • Oriole se živí hlavně různým hmyzem a jejich larvami, jakož i sladkým ovocem a bobulemi.
  • Po příchodu do své hnízdní oblasti začátkem května si oriole začne stavět své hnízdo, které vytváří vysoko v listnaté koruně stromů.
  • V něm oriole vylíhnou maximálně pět světle růžových nebo krémově zbarvených černých skvrnitých vajec. Mladí ptáci zůstávají v hnízdě maximálně dvacet dní a opouštějí hnízdo, pokud ještě nejsou plně způsobilí k letu.
  • Vyčištění lesů v jejich hnízdních a zimních čtvrtích, sucha v Africe a nelegální lov způsobují pokles populací po celá desetiletí.