Obecný

Pavián - Chtěl plakát


portrét

název: Pavián
Latinské jméno: Papio
třída: Savci
velikost: 50 - 100 cm
závaží: 15 - 30 kg
věk: 20 - 30 let
vzhled: žlutohnědý-šedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ovoce, semena, hmyz, drobní savci
pomazánka: Afrika, Arabský poloostrov
původní původ: Afrika
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Steppe, savana, polopoušť
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku sedmi let
páření: po celý rok
těhotenstvíasi 6 měsíců
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Tvorba harémových skupin
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o paviánovi

  • Paviáni jsou primáti, jsou považováni za příbuzné Surikata a lze je nalézt téměř v celé Africe. V rodu paviánů se rozlišuje celkem pět druhů: Anubispavian, Bear's Pian, Mantelpavian, Steppe's Pavian a Guinea Baboon.
  • Paviáni obývají různá stanoviště a nacházejí se v stepích, savanách a polopouštích, jakož i ve skalnatých oblastech a lesích.
  • Všechny druhy paviánů sdílejí zřetelný a bezsrstý čenich, silné zuby a úzké oči. Srst je drsná a hustá a v závislosti na druhu se může objevit v hnědých, šedých, stříbrných a různých olivově zelených a žlutých tónech.
  • Paviáni jsou relativně velké opice, které mohou dosahovat délky až dvou metrů s ocasem, přičemž samci jsou výrazně větší než samice.
  • Paviáni žijí většinou jako obyvatelé půdy, ale jako vynikající lezci rádi také zůstávají ve větvích stromů, kde odcházejí do spánku.
  • Živí se převážně rostlinnými potravinami, jako jsou listy, ovoce, semena a ořechy, ale jsou skromnými a přizpůsobivými všežravci, které také používají jako zdroje potravy hmyz a drobní obratlovci. Zřídka se paviáni také honí za velkými hlodavci, ptáky, kočkodani nebo gazely. Při hledání potravy skupiny paviánů často cestují až dvacet kilometrů denně.
  • Paviáni jsou velmi sociální primáti, kteří žijí společně ve smíšených skupinách nebo rodinách harém různých velikostí a mají velký repertoár komunikačních příležitostí. Sdílejí své přátele nejen prostřednictvím řeči těla a výrazů obličeje, ale také prostřednictvím pohledů, různých zvuků a kontaktu těla.
  • Nejvýraznějším gestem je ukázání bezsrstých, často jasně červených a oteklých zadních končetin, které ženy používají, zejména v období páření, k prokázání ochoty mužů. Dvě červené hrboly také používají primáty jako polštáře, aby pohodlně seděly na chladném nebo mokrém podkladu. Jasná barva zadních končetin také pomáhá zvířatům mimo období páření, aby se navzájem neztratili z dohledu.
  • Chování páření silně závisí na hierarchii skupiny. Žena po půl roce Tragzeitu přináší do světa jediné mládě, o které se stará nejen matka, ale i jiné ženy a muži rodiny.
  • Paviáni se zřídka stávají kořistí nebo velkými oběťmi primátů, když se ve skupině brání a používají své silné, dlouhé špičáky k rutinním útočníkům.
  • Délka života paviánů v divočině je asi třicet let, v zajetí mohou být zvířata výrazně starší.