V detailu

Plakát Mungo - chtěl


portrét

název: Mongoose
Další jména: Indický mongoose nebo malý mongoose
Latinské jméno: Herpestes edwardsii nebo Herpestes javanicus
třída: Savci
velikost: 40 - 60 cm
závaží: 1 - 4 kg
věk: 5 - 10 let
vzhled: šedohnědý kabát, lehčí pobřišnice
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: hlavně masožravec
jídlo: drobní savci, plazi, ryby nebo obojživelníci
pomazánka: Afrika, Asie, jižní Evropa
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: Step, les, polopoušť, poušť, savana
přirození nepřátelé: Orel, Leopard, Had, Waran
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: ?
těhotenství: 65 - 80 dní
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Síť Loner / Family
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o mongoose

  • Mongoózy popisují dva druhy malých predátorů v rodu Herpestes. Rozlišuje se mezi malými a indickými mongoose.
  • Mongoózy patří mezi mongoózy, které jsou rozděleny do celkem deseti rodů.
  • Pocházejí z jižní Evropy, Afriky a jihovýchodní Asie, kde kolonizují různá stanoviště. Mongoózy se tedy vyskytují v řídkých lesích i v pouštích a polopouštích, pastvinách, stepích a balvanech.
  • Mungy jsou protáhlé a štíhlé postavy a mají velmi krátké končetiny. V závislosti na druhu se krátká srst objevuje v různých odstínech šedé nebo hnědé, přičemž na ventrální straně je vždy zřetelně světlejší.
  • Jsou dlouhé mezi čtyřiceti a šedesáti centimetry a váží maximálně čtyři kilogramy.
  • Všechny mongoózy, a tak mongoose chyběly epigastrické žlázy. Konec tedy končí v tzv. Aftertasche.
  • V závislosti na jejich distribuci se mongoózy živí malými savci a ptáky, hmyzem, malými plazy, škorpióny, rybami a měkkýši a žáby.
  • Ačkoli mongoózy žijí především na masovém jídle, rádi také jedí ovoce a bobule.
  • Protože se mongoózy osvědčují v boji proti jedovatým hadům, byli v mnoha regionech naturalizováni jako regulátoři škůdců.
  • Jako dravec mongoózy eradikované v jejich novém domově však mnoho druhů zvířat.
  • Mungy jsou v podstatě každodenní samotáři, ale příležitostně se také spojují do skupin a párů.
  • Žijí hlavně na zemi, ale mohou velmi dobře stoupat, a proto rádi zůstávají na stromech.
  • Ke spánku se mongoózy ustupují do samořezných nory, trhlin nebo dutých kmenů stromů.
  • V závislosti na klimatických podmínkách své vlasti rodí samice několik koten jednou nebo několikrát ročně po březosti až osmdesát dní, které jsou ošetřovány několik týdnů.
  • Mungy jsou sexuálně dospělí ve věku asi jednoho roku.
  • Mungos může v divočině dosáhnout věku až deseti let.