Obecný

Muflon - hledaný plakát


portrét

název: Moufflon
Další jménaFotografie: Evropský muflon
Latinské jméno: Ovis orientalis
třída: Savci
velikost: 1,0 - 1,3 m délka trupu
závaží: 25 - 50 kg
věk: 12 - 18 let
vzhled: černohnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Trávy, listy, byliny, mechy
pomazánka: Evropa, západní Asie
původní původ: Balkánský poloostrov
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a denní
habitat: Hory
přirození nepřátelé: Wolfe
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Říjen - prosinec
těhotenství: 150 - 160 dní
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Rodinné sdružení
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o muflonu

  • Muflon nebo Ovis orientalis popisuje divokou ovci, která úzce souvisí s domácími ovcemi a je považována za její předky.
  • Muflon byl domestikován již před 10 000 lety, pravděpodobně lidmi v dnešní Anatolii.
  • V závislosti na distribuční oblasti se rozlišuje šest druhů v muflonu.
  • Tyto divoké ovce obývají velké části Evropy a severní Afriky. Čistě evropské muflony, které nebyly kříženy s domácími ovcemi nebo jinými druhy volně žijících ovcí, se však nyní vyskytují pouze na Sardinii a na Korsice.
  • Tam muflon žije ve skalnatých a hornatých oblastech. V jiných zemích, kde byl znovu naturalizován, se vyskytuje také v lesích různých výšek.
  • Před tisíci lety byly muflony v mnoha částech Evropy loveny tak tvrdě, že byly téměř vymýceny.
  • Dnes jsou divoké muflony opět rozšířeny v mnoha zemích střední a východní Evropy.
  • Moufflonové jsou zoborožeci a s výškou ramen nejvýše osmdesát centimetrů jsou o něco menší než dnešní domácí ovce. V závislosti na poddruhu a pohlaví váží mezi 25 a 50 kilogramy.
  • Barva hladké srsti se liší v závislosti na ročním období. V létě je srst hnědá nebo červenohnědá, v zimě však téměř černá nebo šedohnědá. V zimě nesou samci sedlo, které běží po obou stranách těla od středu zad.
  • Nejvýraznějším rysem muflonu jsou silné, zkroucené záda a spirálové rohy.
  • U dospělých beranů starších deseti let jsou rohy již dostatečně dlouhé, aby vytvořily šnek.
  • Rohy žen jsou však sotva přítomné nebo dlouhé jen několik centimetrů.
  • Muflon se živí přežvýkavci listů, trav, bylin, mechů, lišejníků, stromové kůry a jedovatých rostlin, jako je belladonna.
  • Samice a jejich mláďata se spojují v malých baleních. Pouze v období říje na podzim se berani setkávají.
  • Po několika měsících těhotenství rodí samice obvykle v březnu nebo dubnu jediné, zřídka dokonce dvě jehňata, která jsou ošetřována po dobu šesti měsíců.
  • Délka života muflonu je mezi dvanácti a osmnácti lety.