Ostatní

Profil Kudu


portrét

název: Kudu
Další jména: Skvělé kudu
Latinské jméno: Tragelaphus strepsiceros
třída: Savci
velikost: asi 150 cm
závaží: 200 - 300 kg
věk: 10 - 20 let
vzhled: šedo-hnědočervený kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: převážně býložravci (býložravci)
jídlo: Listy, trávy, ovoce
pomazánka: Afrika
původní původ: Východní Afrika
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitatSteppe
přirození nepřátelé: Africký divoký pes, leopard, lev
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Duben - červen
těhotenství: 230 - 270 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Stádo zvířat
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kudu

  • Jak se Kudu obvykle nazývá Velký Kudu. To představuje svůj vlastní druh v Kudu a je to jeden z nositelů rohů.
  • V rámci tohoto druhu se rozlišuje mezi třemi poddruhy, jmenovitě jihoafrický Kudu, keňský Kudu a Čad Kudu.
  • Zatímco malý kudu se nachází pouze v některých oblastech východní Afriky, Velký Kudu žije ve většině východní, jižní a jihovýchodní Afriky. Kromě světlých lesů a stromových stepí obývá také hory a bushland v nadmořské výšce až dva tisíce metrů. Velký Kudu se nenachází pouze v hustě vegetovaných lesích a velmi suchých oblastech.
  • Při výšce ramene v průměru jeden a půl metru váží dvě až tři sta kilogramů a samci jsou mnohem větší a těžší než samice.
  • Velmi krátký kabát kudu se objevuje v červenohnědé nebo šedé barvě, přičemž krávy jsou o něco lehčí než policajti. Hlava je tmavá, líce jsou zbarveny bíle. Samice a muži vykazují na obou stranách těla až deset bílých, svisle probíhajících tenkých proužků.
  • Spirálovitě vinuté rohy býků jsou až jeden a půl metru dlouhé a mohou být tvarovány odlišně, přičemž ideální zákruty jsou hluboké zatáčky.
  • Kudu je vynikající sprinter, který dokáže vyskočit ze stoje na dva a půl metru.
  • Jako čistý býložravec se kudu živí listy, květy, trávami, bylinkami, mladými výhonky a ovocem. Obecně lze říci, že kudus může pokrýt své potřeby tekutin výhradně pomocí své zeleninové stravy, ale v období dešťů závisí na vodních dílech, kde mohou pít. Pouze v případě nedostatku jídla se kudu pohybuje ze svého stálého území.
  • Kudu jsou zvířecí zvířata, která tvoří malá stáda jediného pohlaví.
  • Řezací sezóna se pohybuje od dubna do června v závislosti na srážkách. Býci bojují s kamarády připravenými k páření, ale tvrdý boj málokdy končí vážným zraněním.
  • V období od listopadu do února, po těhotenství v průměru 250 dní, porodí samice jedno tele, které má načervenalý kabát, váží asi dvacet kilogramů a matka je ošetřována půl roku.
  • Mladí kudu jsou často oběťmi afrických divokých psů, zatímco zralé exempláře mohou také zajmout leopardi, lvi a hyeny.
  • Délka života kudu je v divočině asi patnáct a v zajetí až dvacet let.