Informace

The Lynx - Wanted Poster


portrét

název: Lynx
Další jména: Rys ​​ostrovid
Latinské jméno: Lynx
třída: Savci
velikost: 80 - 120 cm
závaží: 15 - 30 kg
věk: 4 - 5 let
vzhled: béžová, světle hnědá, šedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Zajíc, divočák
pomazánkaFotografie: Severní polokoule (Eurasie)
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Medvěd hnědý, vlku
pohlavní dospělost: od tří let
páření: Březen - duben
těhotenství: 65 - 75 dní
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o rysovi

  • Rysy popisují rod čtyř druhů v kočkách, které jsou zastoupeny po celé severní polokouli.
  • Rysi mají srst, která se může objevit od béžové do světle hnědé a šedé a může být monochromatická nebo skvrnitá. Díky nenápadnému zbarvení jsou ve svých lokalitách dokonale maskováni. Společným rysem všech rysů je černý hrot jejich otrhaného ocasu a kartáčky na vlasy na uších. Má se za to, že náušnice slouží zvířatům jako antény, aby přesně určily, ze kterého směru zvuk vychází.
  • Dokonce i výrazné vousy rysa pravděpodobně plní důležitou funkci, protože zachycuje zvuk jako trychtýř.
  • Díky jejich vysokému vidění mohou rysi jasně vidět svou kořist ve vzdálenosti až tří set metrů.
  • V závislosti na oblasti rozšíření se rozlišuje mezi rysem kanadským a euroasijským rysem, jakož i rysem ostrovidem a rysem leopardem. Na kterém kontinentě byl původně vyvinutý rod dosud prozkoumán.
  • Největším představitelem tohoto rodu je rys ostrovid, který byl v minulosti v mnoha evropských zemích považován za vyhynulý. Díky intenzivnímu úsilí o znovuzavedení se rys rysů stále častěji vyskytuje v lesích Pyrenejí a Alp a v mnoha oblastech Německa, Švýcarska, Itálie a ve skandinávském a východoevropském regionu. Ostatní oblasti rysa ostrovního jsou v Rusku, Tibetu, severní Číně, Mongolsku a severní Africe.
  • Rys kanadský je původem ze Severní Ameriky, kde se vyskytuje hlavně na Aljašce, v Kanadě a ve Skalistých horách. Rys Pardell je ohrožený druh vyskytující se v malém počtu ve Španělsku a Portugalsku, bobber osídlené zalesněné oblasti a polopouště ve střední a jižní Americe a často proniká do městských center.
  • V závislosti na druhu jsou rysi dlouhé až 120 palců a dosahují výšky ramen až 65 centimetrů, samci jsou větší než samice.
  • Díky mírně delším zadním končetinám jsou rysi vynikajícími sprintery. Aby se rysi rychle pohybovali ve sněhu, rysi, kteří žijí v chladných zónách, mají na tlapkách husté kožešinové polštáře, které jim zabraňují potopení.
  • Rys ostrovid je nočními samotáři, jejichž území může být až do sta čtverečních kilometrů v závislosti na potravě. Na svém území se zvířata pohybují po takzvaných změnách, po cestách, které používají znovu a znovu.
  • Za soumraku začnou lovit savce, jako jsou mladí kanci, domácí kočky a králíci a vzácněji jeleni. Stopují své oběti, překvapují je příjemem potravy a obvykle je zabíjejí tím, že je záměrně kousají do krku.
  • Každý rys má několik útočiště, které najde v jeskyních a skalních výklencích a během dne usiluje o spánek.
  • Rysi mají ve volné přírodě průměrnou délku života asi pět let a v zajetí se mohou stát třikrát staršími.