Obecný

Leopard - hledaný plakát


portrét

název: Leoparde
Latinské jméno: Panthera pardus
třída: Savci
velikost: asi 1,5 m délky těla
závaží: 25 - 100 kg
věk: 12 - 18 let
vzhled: tmavě oranžová základní barva s černými skvrnami, bílé pobřišnice
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Antilopa, šakal, divočák, ptáci, zebra
pomazánka: Afrika, Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Deštný prales, savana, polopoušť
přirození nepřátelé: Lev, tygr, vlk
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: ?
těhotenství: 90 - 100 dní
velikost vrhu: 2 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o leopardovi

  • Leopard nebo Panthera pardus popisuje svůj vlastní druh ve velkých kočkách.
  • Je považován za čtvrtou největší kočku na světě a je uveden jako podmíněně ohrožený druh.
  • Distribuční oblast se rozkládá na velkých částech Afriky a Asie. V některých regionech jižní Evropy, zejména v Turecku, se dnes zřídka vyskytuje.
  • Leopard je velmi přizpůsobivý a obývá různá stanoviště. Nachází se v tropických deštných pralesech, savanách a polopouštích i v horách.
  • V závislosti na distribuční oblasti se rozlišuje mezi více než dvaceti druhy leopardů, z nichž některé již vymřely. Nejvzácnějším druhem dnes je tzv. Manchurský leopard, jehož počet byl v roce 2010 očíslován 35 zvířaty.
  • Leopard dosahuje délky těla maximálně 150 centimetrů, přičemž je třeba ještě přidat až jeden metr dlouhý ocas. Samice mají pouze asi poloviční velikost než muži, což ztěžuje přesnou specifikaci velikosti. V závislosti na pohlaví a velikosti mohou leopardi vážit mezi 25 a 100 kilogramy.
  • Leopard má ve srovnání s ostatními velkými kočičími druhy poměrně krátké nohy a silné, velké tlapy a malé kulaté uši.
  • Srst se objevuje buď v tmavě žluté nebo oranžové barvě s růžovými skvrnami připomínajícími růžici a písčitým až bílým břichem, nebo v tmavě černé barvě s rozeznatelným pouze světlým nákresem. Black Leopards jsou také známé jako Black Panthers.
  • Stává se, že v podestýlce se rodí černé pantery i žluté leopardy.
  • Jako lovci jsou leopardi aktivní ve dne iv noci a důsledně se vyhýbají střetnutí s potravinovými konkurenty a spiklenci. Jako územní samotáři označují své území jasnými škrábanci na kmenech stromů a také stopy po moči.
  • Leopard je vynikající horolezec, který může dokonce běhat hlavou dolů po kmen stromu. Pro spaní a odpočinek se vždy táhne zpět na stromy.
  • Živí se jeleny, antilopy, prasaty, paviány, šakaly, plazy nebo ptáky, v závislosti na jejich distribuci. Všestranný lovec se plíží až pět metrů ke své kořisti nebo trpělivě leží na čekání. Chase se vyhýbá leopardovi, protože energetický výdaj je pro něj příliš vysoký.
  • Kořist je zabita cíleným kousnutím do krku.
  • Samice a samci se setkávají pouze pro páření. Po průměrném stádiu těhotenství rodí samice dvě nebo tři mláďata, která jsou matkou ošetřována po dobu dvou měsíců a poté se učí lovit. Už ve věku půl roku jsou dospělí a hledají vlastní lovecký areál.
  • V divočině se leopardi stanou asi patnácti, v zajetí nad dvaceti lety.