Ostatní

Lemming - hledaný plakát


portrét

název: Lemming
Další jména:
Latinské jméno: Lemmus
třída: Savci
velikost: 8 - 12 cm
závaží: asi 50 - 100 g
věk: 6 - 36 měsíců
vzhled: možné různé barvy srsti, i.a. hnědá, černá, šedá
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Herbivore (hervibor)
jídlo: Mech, trávy, kůra
pomazánka: Severní Evropa, Severní Amerika a Severní Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: soumrak aktivní
habitat: Tundra
přirození nepřátelé: Snowy Owl, Arctic Fox
pohlavní dospělost: vyskytuje se asi druhý měsíc života
páření: ?
těhotenství: 20 dní
velikost vrhu: 2 - 8 kotě
společenské chování: Koloniální zvíře
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o lemování

  • Skutečné Lemmings nebo Lemmus popisují více druhů uvnitř hrabošů, které jsou původem z chladných oblastí severní polokoule.
  • Vědci stále nesouhlasí s druhy, které patří do rodu pravých lemmings.
  • K nejznámějším lemmům patří stepní lemování nebo Lagurus lagurus, sibiřské lemování a horská perla.
  • Lemmings kolonizují tundru a stepi severní Evropy, Severní Ameriky a severní Asie.
  • Jsou dlouhé šest až patnáct centimetrů a jsou z válcového těla s velkou a zužující se lebkou.
  • Krátký a tlustý kabát se objevuje v šedavě hnědých tónech a na zadní straně je typická černá čára úhoře.
  • Krátké nohy umožňují lemování rychle se pohybovat. Dosahuje rychlosti jízdy až pět kilometrů za hodinu.
  • Kvůli vysokému populačnímu tlaku se v některých oblastech vyskytují lemmy, zatímco v jiných letech je počet výrazně nižší.
  • Cyklický nárůst je patrný v rytmu čtyř let.
  • Kvůli explozivnímu šíření dochází ke skutečné hromadné migraci, pokud je zásoba krmiva příliš malá a mnoho zvířat se stěhuje do jiných regionů.
  • Mnoho lemmatů umírá v důsledku úsilí o migraci, když se utopí nebo hladoví na své cestě.
  • Tyto cyklické multiplikace a migrace ovlivňují přežití sněžných sov, pro které jsou lemmings nejdůležitějším zdrojem potravy.
  • Mnoho lemmatů také padne za kořist polárním liškám a vlkům, lasicím a sokolím rackům.
  • Lemmings živí hlavně mech, byliny, trávy a bobule.
  • Mladí se rodí po období těhotenství asi tři týdny a zůstávají v chráněné budově několik prvních dnů, aby nezamrzli nad mrazivými teplotami arktické zimy.
  • Při narození váží o něco více než gram a vyvíjí se velmi rychle. Již ve věku čtyř týdnů jsou sexuálně dospělí.
  • Délka života lemmings je poměrně nízká, maximálně tři roky. Mnoho zvířat však první rok nepřežije.