V detailu

Kukačka - hledaný plakát


portrét

název: Kukačka
Další jména: Gauch
Latinské jméno: Cuculus canorus
třída: Ptáci
velikost: asi 30 cm
závaží: asi 120 g
věk: 6 - 10 let
vzhled: světle šedá až tmavě šedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Insectivore (insectivore)
jídlo: Hmyz
pomazánka: Evropa, Asie
původní původ: Eurasie
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: nespecifické
přirození nepřátelé: Draví ptáci, kočka, kuna, liška
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Březen - červen
kladení vajíček: 10 - 20 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kukačku

  • Kukačka je stěhovavý pták, který v Evropě tráví teplé jarní a letní měsíce. Přes svůj charakteristický zvuk se kukačka nepočítá mezi ptáky, ale popisuje svou vlastní rodinu kukaček nebo Cuculidae.
  • Jeho vzhled připomíná tureckého holuba, má dlouhý ocas a je zbarven šedě nebo červenohnědě. Charakteristická je jeho poloha vsedě s visícími křídly.
  • Od května do konce srpna se kukačka nachází v Evropě téměř ve všech zemích a žije v nížinách i ve vysokohorských oblastech v nadmořské výšce až 2500 metrů. Upřednostňuje snadno zvládnutelnou krajinu, a proto stěží zůstává v městských oblastech.
  • Kukačka je samotář a živí se hlavně chlupatými housenkami motýlů, které se vyhýbají jiným ptákům. Jako zdroje potravy mu slouží také různé druhy hmyzu, jako jsou brouci, škvori nebo kobylky, jakož i pavouci, které špehuje v sedu a poté přímo přistupuje.
  • Kukačka je známa především jako chovný parazit. Po páření, které netrvá déle než jeden den, položí samice vejce do cizích hnízd malých pěvců. Kukučka není příliš vybíravá, protože výzkum ukázal, že mezi její hostitelské ptáky patří více než stovka různých druhů ptáků. Ty nerozeznávají cizí vejce a inkubují je po dobu asi dvou týdnů.
  • Pokud se chlapec vylíhne, má rozhodující výhodu oproti potomkům malého zpěváka podle jeho velikosti. Aby se o něj zahraniční rodiče dobře starali, vyhodí všechny vejce a dodavatele potravin z úzkého hnízda loveckými pohyby.
  • Díky tomuto typu péče o mláďata populace kukačky vždy silně závisí na hostitelských ptácích.
  • Každá samice kukačky klade během hnízdní sezóny během několika měsíců až 25 vajec v hnízdě zpěvných ptáků. Ačkoli koťata jsou chována cizími rodiči, instinktivně vědí, kam na podzim létat.
  • Jako velmi trvalý pták kukačka létá bez přerušení přes Středozemní moře a do vzdálenosti 3 000 kilometrů dosáhne své zimní čtvrti v západní Africe nebo v zemích jižně od rovníku.