Volitelný

Jeřáb - hledaný plakát


portrét

název: Crane
Další jménaFotografie: Šedý jeřáb, evropský jeřáb
Latinské jméno: Grus grus
třída: Ptáci
velikost: 90 - 120 cm
závaží: 4 - 7 kg
věk: 15 - 25 let
vzhled: šedavě bílá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Ryby, hlodavci, hlemýždi, červi
pomazánka: Evropa a Asie
původní původ:
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: preferuje mokré louky, rašeliniště a bažiny
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Únor - duben
páření: 28 - 35 dní
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o jeřábu

  • Jeřáb popisuje svou vlastní rodinu běžících ptáků pocházejících ze severní a východní Evropy a velké části Asie.
  • Jeřáby bývají ve střední a západní Evropě rozšířené, dnes se však tyto ptáky vyskytují téměř výhradně ve Skandinávii a Rusku.
  • Jako stěhovaví ptáci se extrémně společenská jeřáby pohybují v říjnu velkými roje v jejich jižních zimních čtvrtích v severní nebo severovýchodní Africe. Každý rok přerušují svou cestu a odpočívají ve stejných odpočívárnách dva nebo tři týdny.
  • Tažné skupiny jsou jasně rozeznatelné charakteristickou formací klínu a typickými hovory, které připomínají tóny trumpety.
  • Jeřáby dorůstají až 120 centimetrů a dosahují rozpětí křídla až dva a půl metru. Navzdory své majestátní velikosti váží maximálně sedm kilogramů.
  • Jeřáb je podobný čáp štíhlé postavy a má dlouhý krk a zobák, dlouhé nohy a nepernou, nápadnou červenou desku a bílo-černou kresbu na hlavě.
  • Jeho peří je obarveno v různých odstínech šedé, přičemž vzácné vzorky mají také bílé nebo téměř černé peří. Černé peří je zpravidla pokryto pouze krk a hlava.
  • Peří špiček křídla je neobvykle dlouhé a působí dojmem, že jeřáby mají huňatý ocas.
  • Na rozdíl od všech ostatních druhů ptáků se jeřáby kazí pouze každé dva roky. V období jarní změny, která probíhá v létě, nejsou schopni létat.
  • Jako všežravci se jeřáby živí malými rybami a savci, jako jsou myši a další hlodavci, jakož i hmyzem, šneky, obojživelníky a červy. Důležitým zdrojem potravy jsou také zrna, bobule, ořechy, různé byliny a zelenina, stébla trávy, kořeny rostlin a sklizňová semena.
  • Během dvorní sezóny, mužské kurty s výraznými a fascinujícími svatebními tance pro laskavost ženy. Po páření položí samice dvě nebo tři vejce do mírně vyvýšeného hnízda v bažině, které obě strany střídavě inkubují.
  • Mladí ptáci se líhnou asi za měsíc a hnízdo opustí už po několika dnech.
  • Jeřáby žijí s někdejším partnerem v trvalých vztazích až do smrti společně.
  • Zralé jeřáby mají málo přírodních predátorů, ale mladá zvířata občas padají za kořist lišky, havrany, vrány nebo jiné dravé ptáky. Největší nebezpečí však přichází od lidí, kteří ničí přirozená stanoviště jeřábů odvodněním a přehradami.
  • Ve starověkém Egyptě byly jeřáby uctívány a obětovány jako božští ptáci. Dokonce i dnes mají silnou symbolickou moc v Číně a Japonsku a v některých zemích ve Skandinávii.