V detailu

Koboldmaki - hledaný plakát


portrét

název: Leprechaun lemur
Latinské jméno: Tarsiidae
třída: Savci
velikost: asi 15 cm
závaží: 50 - 150 g
věk: 3 - 10 let
vzhled: hnědošedý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Carnivore
jídlo: Hmyz, ryby, malé obratlovce
pomazánka: Jihovýchodní Asie
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: Tropický deštný prales
přirození nepřátelé: Pronásledování koček, dravých ptáků, hadů
pohlavní dospělost: od druhého roku života
páření: Říjen - prosinec
těhotenství: 170 - 190 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o leprechaunovém lemuru

  • Leprechaun lemur nebo Tarsiidae je primát a pochází pouze z ostrovů jihovýchodní Asie. V závislosti na distribuční oblasti se rozlišuje několik druhů makrela leprechaun.
  • Leprechaunské makrely se nacházejí jak na Filipínách a na Borneu, tak na všech pobřežních ostrovech.
  • Jako noční obyvatel kolonizují deštné pralesy, křovinaté houby a bambusové lesy.
  • Malá makrela skřítek, která dosahuje délky těla asi šest centimetrů, vděčí za svůj jedinečný vzhled díky příliš velké a kulové lebce a velkým očím. Jejich hlavy mohou otočit primáty o 360 stupňů, zatímco jejich oči se stěží pohybují.
  • Její holý ocas, který je obvykle alespoň tak dlouhý jako délka hlavy a trupu, slouží jako důležitá horolezecká a podpůrná pomůcka.
  • Krátký a tlustý kabát malometu leprechaun je hedvábně měkký a může se objevit v různých odstínech hnědé nebo šedé, v závislosti na druhu, přičemž je vždy lehčí na ventrální straně než na zádech.
  • Nohy jsou mnohem delší a silnější než paže, což skřítkovi umožňuje vyskočit až na pět metrů.
  • Za soumraku vyrazili leprechaunové hledat jídlo. Tito masožravci slouží jak obratlovcům žijícím ve stromech, jako jsou malé plazy, tak i pavoukům a hmyzům jako zdrojům potravy.
  • Pokud uspějí, Koboldmakis loví také malé ryby, obojživelníky nebo měkkýše z mělkých vod. Jsou také schopni zachytit kolem hmyzu a netopýrů s dobře zaměřeným úchopem ze vzduchu.
  • Přes den se makrela útočiště vrací do svých úkrytů, která nacházejí v hustých listech nebo dutinách stromů. Upřednostňují spaní před svislými tenkými větvemi. Jejich ústupy se obvykle nacházejí ve výšce dvou metrů na okraji loveckého areálu.
  • Samci skřítek žijí převážně na samotě, ale některé druhy také tvoří malé rodinné skupiny.
  • Aby vyrazili na své území, leprechaunští muži spolu komunikovali různými zvuky nebo označovali větve glandulární sekrecí a močí.
  • Na rozdíl od většiny ostatních primátů je doba páření v Koboldmakis sezónní. Po období těhotenství, které trvá maximálně 190 dní, porodí samice jeden plně ostříhaný a velmi rozvinutý mladistvý, který opouští péči o matku nejpozději po osmdesáti dnech a pokračuje v nezávislém hledání potravy.
  • Mnoho mladých skřítků samců, ale také dospělých zvířat, je zajato dravými ptáky, pronásledujícími kočkami a velkými plazy.
  • Očekávaná délka života tohoto druhu primátů není známa, v lidském skotu Koboldmakis dosahuje průměrného věku deseti až patnácti let.