Informace

Chobotnice - chtěl plakát


portrét

název: Chobotnice
Další jména: Chobotnice obyčejná, chobotnice obyčejná
Latinské jméno: Octopus vulgaris
třída: Hlavonožci
velikost: do 9 m
závaží: do 50 kg
věk: 2 - 3 roky
vzhled: variabilní
pohlavní dimorfismus: v závislosti na druhu
jídlo: Ryby, raky, hlemýždi, mušle
pomazánka: celosvětově
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: soumrak a noční
habitat: Půdní zóna moří a oceánů
přirození nepřátelé: Dravé ryby
pohlavní dospělost: o druhém nebo třetím roce života
páření: ?
páření: 30 - 65 dní
kladení vajíček: až 400 000 vajec
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ohroženo
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o Kraken

  • Chobotnice nebo chobotnice popisují skupinu měkkýšů, která se počítá mezi chobotnice.
  • Octopoda kolonizuje všechny mořské vody po celém světě, kde raději zůstávají v hlubinách u mořského dna. Některé druhy pocházejí z mělkých moří a mohou se při hledání potravy pohybovat i mimo vodu.
  • Chobotnice je považována za nejchytřejšího měkkýše, jehož mentální schopnosti jsou porovnány s schopnostmi krysy. Chobotnice jsou - zejména v zajetí - velmi adaptivní, ale nemají zvlášť dobrou paměť.
  • Chobotnice mají vynikající oči, kulaté a silné až pytlovité tělo s osmi chapadly, tzv. Chapadly, kterými se plazí v blízkosti mořského dna. Chápadla také slouží jako vysoce citlivé uchopovací a hmatové orgány.
  • Chodníky jsou ve spodní části opatřeny dvouřadými, individuálně nastavitelnými přísavkami. Každý chobotnice má oblíbenou ruku, kterou používá více než kdokoli jiný.
  • Chobotnice mohou přizpůsobit barvu pleti okolnímu prostředí a také je změnit během změn nálady, během spánku a během páření.
  • Nemají kostru, proto jsou nejen velmi pružní, ale mohou se vklouznout i do úzkých trhlin a trhlin.
  • Je-li chobotnice ohrožena, pohybuje se šokem dozadu tlačením přes nálevku, vodu z výšky pláště směrem ven.
  • V závislosti na druhu rostou chobotnice mezi několika centimetry a několika metry, přičemž vždy měří délku nebo rozpětí chapadel.
  • Obří chobotnice nebo Enteroctopus dofleini, nalezený v Pacifiku, je považován za největšího zástupce Octopody a dosahuje rozpětí paže asi čtyři metry, ačkoli to také uváděly vzorky o velikosti sedmi až devíti metrů.
  • Obří chobotnice přináší na váhu maximální hmotnost až 50 kilogramů.
  • Většina chobotnic jsou noční lorii, kteří se živí dravci měkkýšů, korýšů a ryb a chovají se vůči nepřátelům velmi nepřátelsky.
  • Mnoho chobotnic sedí v úkrytech a vyskočí, jakmile spatří dravé zvíře. Skořápky konzumovaných zvířat se často shromažďují na svém úkrytu.
  • Velké druhy obvykle jedí všechno, co jim při cestě v cestě přijde do cesty.
  • Setkávají se jen asi hodinu hodin páření samců a samic.
  • Samice potom položí stovky tisíc vajec, které sedí na stoncích, a za několik týdnů s nimi zachází.
  • Průměrná délka života v Krakově je jen několik let.
  • Jako choulostivá pochoutka se chobotnice každý rok chytí v tisících tun.