Ostatní

Kormorán - hledaný plakát


portrét

název: Cormorant
Latinské jméno: Phalacrocorax carbo
třída: Ptáci
velikost: 60 - 90 cm
závaží: 2 - 3 kg
věk: 10 - 18 let
vzhled: černomodré peří
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživaFotografie: Rybí jedlík (piscivor)
jídlo: Ryby
pomazánka: po celém světě (kromě Jižní Ameriky)
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: u vody
přirození nepřátelé: ?
pohlavní dospělost: o věku tří let
páření: Duben - červen
páření: 21 - 28 dní
velikost spojky: 2 - 4 vejce
společenské chování: formování kolonií
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kormoránu

  • Kormorán je vodní pták, který popisuje svou vlastní rodinu asi 40 druhů uvnitř červů.
  • Kormoráni obývají velké části Evropy, Afriky, Asie, Severní Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu. V závislosti na klimatických podmínkách své vlasti žijí jako stěhovaví nebo stěhovaví ptáci.
  • Jeho jméno, které se překládá z latiny jako „Meerrabe“, vděčí za svůj hluboký černý peří a přednostní stanoviště poblíž moře kormoránu.
  • Jeho černé peří se třpytí v různých kovových modrých, zelených a bronzových odstínech, když svítí světlo. Na úpatí zobáku a na břiše mají kormoráni velké bílé skvrny v období námluv a chovu. Peří mladistvých ptáků se objevuje v tmavém odstínu hnědé.
  • Velký zobák kormorána je ve tvaru háčku ohnutý a zbarven žlutě u většiny druhů. Mezi prsty na nohou jsou černé chodby webbed.
  • Kormoráni jsou vynikající plavci, kteří se pohybují v charakteristické poloze s tělem hluboko ve vodě a zobákem mírně převráceným a vzpřímeným.
  • Kormoráni létají přímo nad hladinou vody a loví ryby, které jsou jejich hlavním zdrojem potravy, a pak se rychle potápí za svou kořistí. Mohou snadno dosáhnout hloubky až dvacet metrů.
  • Kormoráni byli lidmi pronásledováni a téměř vyhubeni, protože velmi vyčerpávají populace ryb. V některých asijských zemích rybáři nyní používají trénované kormorány, aby jim pomohli lovit.
  • Na rozdíl od většiny ostatních vodních ptáků není peří kormorána vodoodpudivé a po ponorech musí uschnout. Proto jsou kormoráni často viděni, jak sedí celé hodiny s křídly rozprostřenými na větvích nebo skalách a opalováním.
  • S délkou těla asi devadesát centimetrů, rozpětím křídel jednoho a půl metru a hmotností dvou až tří kilogramů jsou kormoráni stejně velcí a těžší jako husi.
  • Kormoráni se chovají v obrovských koloniích podél pobřeží oceánu nebo poblíž velkých vnitrozemských vod. Hnízda staví buď na vysokých stromech nebo ve skalních výklencích vysokých útesů.
  • Samice klade na začátku léta mezi třemi a pěti vejci. Mladí ptáci se líhnou asi za měsíc, jsou způsobilí k letu pouze ve věku dvou měsíců a poté zůstávají v péči svých rodičů další tři měsíce.
  • Pouze během období rozmnožování jsou kormoráni vázáni na své místo a loví v okruhu maximálně deseti kilometrů. Jinak závisí na dodávce potravin z místa na místo.