Volitelný

Profil koala


portrét

název: Koala
Další jména: Popelně šedý medvěd
Latinské jméno: Phascolarctos cinereus
třída: Savci
velikost: 60 - 80 cm
závaží: 4 - 12 kg
věk: 8 - 15 let
vzhled: stříbrošedá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Herbivore (býložravec)
jídlo: Eukalyptus listy
pomazánka: Austrálie
původní původ: Austrálie
Spánek-probouzení rytmus: noční
habitat: otevřené lesy
přirození nepřátelé: Dingoes, draví ptáci, hadi
pohlavní dospělost: s 2 - 4 roky
páření: Říjen - únor
těhotenství: 28 - 35 dní
velikost vrhu: 1 mládě
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ohroženo
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o koala

  • Koalas jedí výhradně eukalyptové listy a eukalyptovou kůru.
  • Celková populace medvědů koala v Austrálii se odhaduje na 60 000 zvířat. Proto je Koala klasifikována Světovou ochranářskou unií (IUCN) jako ohrožený druh.
  • Koalas spí každý den více než 18 hodin, aby šetřil energii. Zbytek času tráví krmením.
  • Po narození se mládě plazí do mateřského pouzdra a zůstane tam po dobu nejméně 6 měsíců.
  • Koalas jsou nejznámějšími zástupci vačnatců kromě klokanů.
  • Název „Koala“ pochází z domorodců a znamená „nepít“. To je pravda jen částečně. Ačkoli koala absorbuje velké množství tekutiny skrz své jídlo, nemůže pokrýt celý svůj požadavek na tekutinu.
  • Koaly mají špatný imunitní systém a jsou zvláště citlivé na virové a bakteriální infekce.
  • Repertoár zpěvu je rozsáhlý. Koalas může štěkat (signalizovat připravenost k páření), křičet (jako varovné volání na jiné koalaské medvědy) a bzučet (při interakci s mladistvými).
  • Požáry štětcem jsou téměř vždy synonymem smrti pro koaly, protože jsou příliš pomalé na to, aby unikly z ohně.
  • Koalas vykazuje výrazné teritoriální chování.
  • Vedení zoo v Koalasu je obrovské náklady, protože koaly jedí pouze čerstvé a velmi specifické eukalyptové listy. Z tohoto důvodu musí být denně vysávány čerstvé rostliny eukalyptu z Austrálie.