Informace

The Kodiak bear - Wanted poster


portrét

název: Kodiak medvěd
Další jména:
Latinské jméno: Ursus arctos middendorffi
třída: Savci
velikost: do 2,8 m
závaží: 200 - 750 kg
věk: 15 - 30 let
vzhled: světle hnědá, černá
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Mrkev, bobule, losos, kořeny
pomazánka: Ostrov Kodiak, ostrov Afognak a ostrov Shuak
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Lesy
přirození nepřátelé: /
pohlavní dospělost: mezi věkem tří a čtyřmi
páření: Červen až červenec
těhotenství: 7 - 8 měsíců
velikost vrhu: 1 - 4 mláďata
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ano (stav: ohroženo)
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o medvědě Kodiak

  • Medvěd Kodiak nebo Ursus arctos middendorffi popisuje poddruh medvědů hnědých, který se nachází na ostrově Kodiak Island, Afognak Island a Shuyak Island. Tyto ostrovy souostroví Kodiak leží u pobřeží jižní Aljašky.
  • Tam Kodiakbär obývá zalesněné oblasti, rovinné oblasti a kopcovitou krajinu poblíž pobřeží.
  • S délkou těla téměř tři metry a výškou ramen až jeden a půl metru je Kodiakbär považován za vůbec největšího pozemního predátora.
  • Samci jsou výrazně těžší než samice s maximální hmotností asi tři čtvrtiny tuny. Většina mužů však váží pouze kolem čtyř set kilogramů.
  • Stejně jako všechny medvědi hnědé, i medvěd Kodiak je robustní postavy a má silné, relativně dlouhé končetiny a mohutnou lebku.
  • Hustá srst může být béžová, světle hnědá nebo téměř černá.
  • Medvědi Kodiak jsou všežravci, kteří se živí rostlinnými potravinami ve formě ovoce a bobulovin, kořenů a trav, jakož i masa, ryb a mršiny.
  • Losos je jedním z hlavních zdrojů potravy medvědů Kodiak. Tyto ryby jsou medvědy intenzivně loveny během období rozmnožování v létě a na začátku podzimu, kdy migrují a snadno jsou zachyceny ve vodě.
  • Kvůli nízkému přísunu potravy v chladném období nese Kodiak zimu.
  • Stejně jako všechny medvědi hnědé žije i medvěd Kodiak osamělý. Samci a samice se setkávají pouze v období páření.
  • Pářené ženy, které jsou ve věku asi tří let sexuálně zralé, přitahují muže vůni.
  • K páření dochází v letních měsících. Těhotenství trvá asi osm měsíců.
  • Samice porodí až čtyři, v době narození slepá mláďata vážící pouze několik stovek gramů na vrh.
  • Mladé medvědy jsou matkou ošetřovány jeden a půl roku a zůstávají v jejich péči až čtyři roky.
  • Maximální délka života divokých medvědů Kodiak je asi dvanáct let. Zajaté exempláře mohou být výrazně starší.
  • Medvěd Kodiak je díky intenzivnímu lovu v minulosti vysoce ohroženým druhem. Dnes jsou části jeho stanoviště na ostrově Kodiak chráněny, což umožnilo zotavení porostů.
  • Medvědi jsou turisty považováni za jednu z hlavních atrakcí ostrova. Zásoby, které se odhadují na asi tři tisíce kopií, zůstávají z velké části stabilní.