Volitelný

Katta - hledaný plakát


portrét

název: Katta
Další jména: Kočičí lemur
Latinské jméno: Lemur catta
třída: Savci
velikost: do 50 cm
závaží: 3 - 4 kg
věk: 15 - 20 let
vzhled: šedobílá nebo černo bílá srst
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: Omnivore (omnivor) jídloFotografie: Ovoce, listy, hmyz,
pomazánka: Madagaskar
původní původ: Madagaskar
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: husté lesy
přirození nepřátelé: Velké kočky, draví ptáci
pohlavní dospělost: o věku čtyř let
páření: Duben - květen
těhotenství: asi 120 - 130 dní
velikost vrhu: 1 - 2 koťata
společenské chování: Sbalte zvíře
Od zániku: Ano
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavá fakta o kattě

  • Katta nebo Lemus catta popisuje druh opice uvnitř primátů a je původem pouze v některých jihozápadních oblastech Madagaskaru.
  • Žije zde ve světle zaplavených galerijních lesích a skalnatých svazích.
  • Kattas je nejlépe známý pro jejich zvláštnost umístění na skále v modlitbě, široká noha pozice za úsvitu, kde mohou být zahřát sluncem po chladné noci.
  • Nejzajímavějším rysem Kattasu je jeho černobílý zvlněný, asi šedesát centimetrů dlouhý a úzký ocas, který má nejen signální účinek pro konspecifika, ale také slouží k šíření značek vůně.
  • Na předloktí Kattas sedí vůňové žlázy, které vytvářejí sekreci. Katta putuje ocasem a šíří vůni po zemi.
  • Kattas dosáhne délky trupu hlavy asi padesát centimetrů a na váhu přinese maximálně čtyři kilogramy.
  • Srst je světle šedá, na zádech lehce nahnědlá, na hrudi, obličeji a uších je bílá. Kattas kolem očí a tlamy ukazuje typickou černou masku.
  • Hlava je podobná hlavě lišky malé, s trojúhelníkovými a vysoko nasazenými ušima a dlouhým nosem.
  • Kattas jsou vynikající horolezci, kteří rychle a obratně skákají hustými stromy. Na zemi se pohybují po bipedalu.
  • Jako všežravci se tito lemurové živí hlavně zeleninovou stravou, která se skládá z ovoce, listů, stromové kůry a květin. Vítanou kořistí jsou také hmyz, zejména termiti, kobylky a pavoukovci, drobní ptáci a chameleoni.
  • Kattas pokrývá jejich požadavky na tekutinu kondenzací a obsahem vody v plodech i listech sukulentních rostlin.
  • Jako velmi společenská zvířata jsou katty seskupeny do skupin ovládaných ženami, které tvoří asi patnáct jedinců. Mladí muži musí trpělivě bojovat o prostor ve skupině.
  • Navzdory soustavnému označení preferované pastviny nejsou kattas nijak zvlášť teritoriální. Setkání mezi dvěma skupinami však může vést k tvrdým bitvám, které často končí smrtí jednotlivých zvířat.
  • Kromě toho, že Kattas ohrožuje pohled na konspecifika jiných asociací, má velký repertoár zvuků, aby spolu mohli komunikovat.
  • Od dubna do května se uskutečňuje páření. Samice produkuje v září nebo říjnu maximálně dva mladistvé, které jsou ošetřovány po dobu osmi týdnů a péči o matku opouštějí ve věku pěti měsíců.
  • Mnoho kattas padají za kořist divokým kočkám, jako je malá indická kočičí kočka nebo fosílie, ale také velkým dravcům. Mladí zvířata jsou občas také vypleněna většími druhy lemurů.
  • V zajetí dosáhnou katty věku třiceti let. Průměrná délka života divokých zvířat je obvykle mezi patnácti a dvaceti lety.