Informace

Kanársko - hledaný plakát


portrét

název: Kanárské ostrovy
Další jména: Kanárské ostrovy
Latinské jméno: Serinus canaria
třída: Ptáci
velikost: 10 - 14 cm
závaží: 15 - 25g
věk: 5 - 10 let
vzhled: možné různé barvy (žlutá, červená, bílá, světle hnědá)
pohlavní dimorfismus: Ne
Typ výživa: převážně jedlíci semen (granivor)
jídlo: Zrna, ovoce, zelenina
pomazánka: jako dravec na celém světě
původní původ: Kanárské ostrovy, Madeira a Azory
Spánek-probouzení rytmus: denní
habitat: teplé, suché klima
přirození nepřátelé: Draví ptáci
pohlavní dospělost: po třech až pěti měsících
páření: Únor - duben; v zásadě však po celý rok
páření: 12 - 14 dní
velikost spojky: 3 - 5 vajec
společenské chování: Roj zvířete
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o kanárku

  • Kanárský nebo Serinus canaria forma domestica vyvinutý chovem z Kanárského ostrova a popisuje druh uvnitř ptáků passerine.
  • Jak název napovídá, Kanárské ostrovy původně žily na Kanárských ostrovech, ale také na Madeiře a na Azorech.
  • Španělští námořníci objevili Kanárský ostrov v 15. století, když se plavili podél západoafrických pobřeží. Pozornost upoutala charakteristická píseň malých ptáků, a tak přinesli zpět několik kopií svých cest do Španělska.
  • Chovatelské úsilí za posledních pět set let přineslo dosud asi třicet různých kanárských plemen.
  • Ve srovnání s divokým předkem je kanár s délkou těla o deset až čtrnáct centimetrů o něco větší a také existují závody, které jsou až 20 palců dlouhé.
  • Jeho postava ukazuje typickou postavu lastur s krátkým a špičatým kuželovým zobákem, kulatou hlavou a středně dlouhým ocasem.
  • Nejběžnější barvy jsou jasně oranžová a typická kanárkově žlutá, s plemeny také produkujícími ptáky s bílým, světle hnědým vzorem a červeným peřím.
  • Kanárské ostrovy jsou mimořádně společenská a každodenní zvířata, která by měla být vždy chována alespoň ve dvojicích.
  • Stráví noci na větvi, kde také během dne odpočívají a odpočívají a důkladně vyčistí peří.
  • Spiklenci ukazují jejich náklonnost vzájemným štětcem nebo kousáním. V zásadě jsou velmi kompatibilní, spory o jídlo nebo sezení jsou zábavné a obvykle se konají pouze s roztaženými křídly, vzácněji s honičkami.
  • Melodický zpěv je důležitým komunikačním prostředkem, který již dominuje nově vylíhnutým mladým ptákům.
  • Během námluvy na jaře je zpěv mužů ještě výraznější.
  • Po páření si samice postaví své hnízdo a položí do ní až pět světle modrých vajec. Během chovu je samcem zásobován jídlem.
  • Po dvou týdnech se mláďata líhnou, která hnízdo opustí po šestnácti dnech a potom jim rodiče po dobu dalších dvou týdnů dostanou jídlo.
  • Kanárské ostrovy se mohou v zajetí zkrotit, když je jejich majitel zaneprázdněn.
  • Jejich střední délka života je asi deset let, ale ve vzácných případech mohou také výrazně stárnout.