Obecný

Kojot - hledaný plakát


portrét

název: Kojot
Další jména: Prairie vlk, stepní vlk
Latinské jméno: Canis latrans
třída: Savci
velikost: cca 1 m (délka trupu)
závaží: 10 - 15 kg
věk: 7 - 15 let
vzhled: šedohnědý kabát
pohlavní dimorfismus: Ano
Typ výživa: Omnivore (omnivor)
jídlo: Zajíc, jelen, ovce, ryby, ovoce
pomazánka: Severní Amerika, Střední Amerika
původní původ: neznámé
Spánek-probouzení rytmus: aktivní den a noc
habitat: Prérie, lesy
přirození nepřátelé: Wolfe
pohlavní dospělost: s druhým rokem života
páření: Leden - únor
těhotenství: 60 - 65 dní
velikost vrhu: 1 - 5 mláďat
společenské chování: Osamělé
Od zániku: Ne
Další profily zvířat lze nalézt v encyklopedii.

Zajímavé o kojotech

  • Kojot je jedním z vlků a šakalů a popisuje dravce, jejichž rozsah se rozprostírá přes velké části Severní a Střední Ameriky.
  • Tam to lze nalézt jako vysoce přizpůsobivý druh v mnoha lokalitách, jako jsou lesy různých výšek, ale dává přednost otevřené a široké prérijní krajině.
  • Kojot má štíhlou, ale silnou postavu. Je velmi podobný vzhledu vlka, s nímž také úzce souvisí. S výškou ramene maximálně 50 centimetrů a tělesnou hmotností v průměru 12 kilogramů je však výrazně menší než vlk. Bylo však také hlášeno vzorky, které vážily téměř třicet kilogramů.
  • Hustá a hrubá srst kojota se objevuje jako u vlka v šedavě až nahnědlé barvě a na břiše, hrudi a krku je jasně světlejší než na zádech, což může být někdy tmavě šedé až černé barvy.
  • Stejně jako všechny špičáky má kojot špičatý a podlouhlý čenich, trojúhelníkové a svislé uši a dlouhý huňatý ocas s černým hrotem.
  • Kojot, extrémně trvající běžec, dokáže ujet až 70 kilometrů za hodinu.
  • Stejně jako všichni jeho příbuzní, i kojot má výrazný pach, který hraje rozhodující roli nejen v komunikaci, ale také při označování oblasti vylučováním a žlázovými sekrecemi.
  • Díky širokému potravinovému spektru kojotu se tento druh dokázal prosadit dodnes i přes pronásledování lidmi a být schopen neustále rozšiřovat své distribuční oblasti. Kojot se živí predátory a všežravci jak z různých savců, jako jsou mývalové, vačice, zajíci, menší hlodavci a jeleni, tak i ptáci a hadi, hmyz, ryby, mrkev, lidský odpad a ovoce. Kojoty občas také chytají hospodářská zvířata a domácí zvířata, jako jsou domácí zvířata. menší psi.
  • Kojoti se spojují do párů nebo rodinných skupin charakterizovaných výrazným sociálním chováním.
  • Během období páření v lednu čelí volné ženy tvrdým bitvám mezi konkurenčními muži a často končí smrtelnými ranami. Pokud si žena vybrala partnera, párový rituál se koná několikrát denně a pár se stahuje do jeskyně.
  • Po období těhotenství asi dva měsíce se rodí několik slepých mláďat. Vrh se může skládat až z deseti štěňátek. Tito jsou ošetřováni osm týdnů a pak se začínají učit lovit. Po skončení léta odcházejí mladí rodiče a hledají vlastní lovecký areál.
  • Kojoti mohou v divočině dosáhnout života až patnácti let.